• Vesti

Dodeljene Nagrade „Braća Karić“ u 2017. godini

U prepunoj sali Narodnog pozorišta u Beogradu 20. jubilarni put dodeljena je prestižna nagrada Karić fondacije, koja se dodeljuje domaćim i stranim uglednim ličnostima za njihov izvanredan doprinos.

U prepunoj sali Narodnog pozorišta u Beogradu  20. jubilarni put dodeljena je prestižna nagrada Karić fondacije, koja se dodeljuje domaćim i stranim uglednim ličnostima za njihov izvanredan doprinos.

Karić Fondacija, koja se evo već 40 godina bavi humanitarnim radom, pre 20 godina osnovala je Nagradu „Braća Karić“ sa željom da se dodatno vrednuju i istaknu najveća dostignuća u kulturi i umetnosti, ekonomiji i privredi, novinarstvu, publicistici i izdavaštvu, naučnom i istraživačkom radu, humanitarnim aktivnostima, sportu, jačanju demokratije, mira, saradnje i prijateljstva među narodima.

Svečanoj dodeli prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, brojne ličnosti iz javnog života Srbije među kojima su članovi porodice Karić, Radmila Bakočević, Milutin Popović Zahar, Snežana Dakić, Radmila Karaklajić, Živorad Ajdačić, prof. Nikola Rackov, Nada Momirović, Boris Malagurski, legendarni fudbaler Dušan Savić sa suprugom Marinom Rajević Savić, Mirka Vasiljević i Vujadin Savić, mnogobrojni dobitnici iz prethodnih godina, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i mnogi drugi.

Nagrade su ove godine uručivale, Olivera Karić Nedeljković, Gorica Nedeljković Bogdanović i Milanka Karić.

Na samom početku ceremonije prikazan je film o osnivačima Karić fondacije, porodici Karić, a prisutni su minutom ćutanja odali počast nedavno preminulom Sretenu Kariću, o kome je takođe prikazan emotivan film, koji ga je prikazao onako kako će ga generacije pamtiti, kao plemenitog čoveka koji je pomagao svima.

Obraćajući se zvanicama, domaćin ove svečanosti Milanka Karić, predsednica počasnog saveta i jedan od osnivača Fondacije, istakla je da je izuzetno ponosna i srećna što prestižno priznanje odlazi u ruke pet dama, pet veličanstvenih žena.

„Vi ste, drage moje dame, najsvetliji primer za sve nas, uspešne, hrabre, borbene, odlučne, jednom rečju jedinstvene. Svaka od Vas ponaosob, menja ovaj svet i stvara bolje i lepše sutra za budućnost naše dece. Pesmom, rečju, šampionskim titulama, humanim delima, borbom za svoju otadžbinu i svoj narod… za bolje i pravednije čovečanstvo“, rekla je na početku obraćanja Milanka Karić.

Ona je podsetila i na reči barda jugoslovenskog filma Velimira Bate Živojinovića, koji je Nagradu Braća Karić nazvao „srpskim Oskarom“.

„Najiskrenije hvala svima vama koji ste svih ovih godina bili uz nas, a vi, drage moje dame, dobrodošle u impresivnu porodicu laureta Nagrade „Braća Karić“, rekla je Milanka Karić.

Prvi laureat bila je Jasna Šekarić, srpska reprezentativka u streljaštvu, kojoj je Karić fondacija dodelila Nagradu „Braća Karić“ za vrhunska ostvarenja u svetu sporta.

Jasna Šekarić se zahvalila porodici Karić na ovom prestižnom priznanju. „Dugi niz godina mog bavljena sportom takmičila sam se ispod pet zastava, a većinu medalja ostvarila sam kad je moja država prolazila kroz težak period. Ni za šta to ne bih menjala, jer sam mojim ljudima vraćala osmeh na lica“, istakla je Jasna Šekarić, zahvalivši se porodici Karić uz obećanje da neće staviti tačku na svoj rad.

Novinarka Ruža Ćirković je ovogodišnja dobitnica Nagrade „Braća Karić“ za novinarstvo, publicistiku i izdavaštvo.

„Ispunjena sam osećajem ogromne zahvalnosti Fondaciji Karić što sam u društvu velikih ljudi. Ti ljudi su dali vanvremenski doprinos i biću slobodna da kažem da sam i sama dala doprinos Srbiji.“, istakla je Ruža Ćirković.

Muniba Mazari, društvena aktivistkinja i motivacioni govornik ovogodišnja je dobitnica Nagrade „Braća Karić“ za humanitarne aktivnosti.

„Hvala Karić Fondaciji koja mi je ukazala ovu počast, ali ona ne bi bila ništa bez moje majke, porodice i prijatelja. Posvećujem ovu nagradu svim ljudima na svetu koji su doživeli neku vrstu diskriminacije, koje su uverili da su manje vredna ljudska bića. Nadajmo se da će sutra biti bolje, da neće biti diskriminacije protiv rase ili invaliditeta. Budimo jedni za druge tu i pokažimo malo više ljubaznosti i malo više prosuđivanja je sve što nam je potrebno da ovaj svet bude lepše mesto za život. Budimo humani“, poručila je Muniba Mazari. Na kraju je otpevala pesmu na svom maternjem jeziku, jer veruje da za pesmu nije bitan jezik.

Potom je predstavljena operska diva Jadranka Jovanović, ovogodišnja dobitnica Nagrade „Braća Karić“ za izuzetna dostignuća u umetnosti.

Zbog neodložnog nastupa nije bila prisutna na svečanoj ceremoniji dodele, ali joj je nagrada uručena u prostorijama Karić fondacije. Tom prilikom istakla je zahvalnost Karić fondaciji izrazivši sreću što nju i porodicu Karić veže ista pozitivna energija.

Hor „Obilić“ otpevao je pesmu „Ovo je Srbija“ u čast Valentine Ivanovne Matvijenko, predsednice gornjeg doma ruskog parlamenta. Tom visokom mestu u hijerarhiji ruskog društva, koje se čita i kao treća ličnost po značaju u Rusiji, odmah posle predsednika Vladimira Putina i premijera Dmitrija Medvedeva, prethodila je uverljiva biografija. Blistavom nizu te večeri priključila se i nagrada „Braća Karić“ za jačanje mira, saradnje i prijateljstva među narodima – prvoj u plejadi moćnih žena Rusije.

„Dragi prijatelji govorim iskreno. Zahvaljujem se Karić Fondaciji za visoku ocenu moje delatnosti. Nagrada je počasna i odgovorna i obavezuje me da nastavim da ostvarujem zacrtane ciljeve napora Rusije i Putina u podržavanju vrednosti na kugli zemaljskoj. Naravno posvećujem je narodu Srbije“, istakla je Matvijenko i pohvalila napore braće Karić, koji su ostvarili sve svoje ciljeve.

Ona se zahvalila Karić fondaciji i ponovila da se Rusija uvek s poštovanjem odnosila prema Srbiji, istakavši da nema mnogo zemalja s kojima Rusija ima ovakav odnos, bratski i uz svako poštovanje.

„Mogu da kažem da se u susretu sa srpskim zvaničnicima uvek oseća toplina. Naša dva naroda vezuje podrška iz najtežih vremena i tradicionalne porodične vrednosti. Još mi stoji suza u oku i knedla u grlu zbog filma i susreta Bogoljuba Karića s majkom. To je ono što nas veže. Doprinos očuvanju duhovnih vrednosti ruske i srpske pravoslavne crkve, a kao primer tome je zajednički rad u sređivanju Hrama Svetog Save. Bili smo rame uz rame za očuvanje nezavisnosti Srbije i tokom oba rata“, rekla je Matvijenko, koju su prisutni više puta prekidali tokom govora gromoglasnim aplauzima.

„Srbija i danas pokazuje poštovanje prema Rusiji. Ruski narod nikada neće zaboraviti agresiju NATO na Jugoslaviju, čije se posledice i dalje osećaju i otcepljenje Kosova i Metohije. Naše zemlje su preživele najteža vremena, a rusko-srpski savez je simbol stabilnosti i bezbednosti na Balkanu i Evropi u celini“, poručila je Matvijenko u Narodnom pozorištu.

Pored Akademskog Hora „Obilić“ u umetničkom programu učestvovao je  i dečiji hor „Horislavci“, operski pevač Marko Pantelić, maestralni Bora Dugić uz pratnju Bobana Prodanovića na harmonici i Slobodana Markovića na klavijaturama a na kraju svečane ceremonije hor „Slavista“ otpevao je rusku pesmu,  program je vodio Dejan Pantelić.