• Vesti

Akademiku Osipovu uručena nagrada „Braća Karić“ za svetski doprinos naučnoj misli

Predsedniku Ruske akademije nauka Juriju Sergejeviču Osipovu uručena je nagrada “Braća Karić“ za 2011. godinu iz oblasti svetskog doprinosa naučnoj misli. Nagradu je akademiku Osipovu, u prisustvu osnivača fondacije i narodne poslanice Milanke Karić, uručio narodni poslanik skupštine Srbije Dragomir J. Karić.

U obrazloženju nagrade stoji da je akademik Jurij Sergejevič Osipov svojim teorijskim postavkama matematičkih i mehaničkih proračuna, učinio ostvarivim let u kosmos. Svaka raketa, svemirska letelica, zahvaljujući Osipovljenim proračunima, sa jednakom sigurnošću izvršava svoje zadatke – od poletanja, upravljanja u kosmosu do povratka na Zemlju.

Zahvaljujući se na ovom izuzetnom priznanju, akademik Osipov istakao je da porodicu Karić poznaje već dvadeset godina i da ova nagrada time predstavlja veću čast, jer se i na ovaj način produbljuju odnosi dva bratska naroda, ruskog i srpskog, što svedoči i skorašnji susret dvojice predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina i Tomislava Nikolića.

– Poseban razlog zbog kog mi veliku čast pričinjava dodela ove nagrade je i to što su među laureatima iz minulih godina bili moji veliki prijateljii i ljudi koje izuzetno cenim. To su bivši ministar spoljnih poslova Ruske federacije Jevgenij Primakov, zatim svetski priznati filmski režiser Nikita Mihalkov i blaženopočivši patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksije drugi – istakao je tokom uručenja akademik Josipov, koji se na čelu tako značajne institucije kao što je ruska Akademija nauke nalazi više od dvadeset godina.

Svečanom uručenju Nagrade Juriju Sergejeviču Osipovu, uz prisustvo brojnih novinarskih ekipa, prisustvovali su pored narodne poslanice skupštine Srbije Milanke Karić, potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Ljubiša Rakić, predsednik Ruskog doma u Beogradu Mihail Genadjevič Denisov i ambasadori Rusije, Belorusije, Ukrajine, Jermenije i Azerbejdžana.