Академику Осипову уручена награда “Браћа Карић” за светски допринос научној мисли

Председнику Руске академије наука Јурију Сергејевичу Осипову уручена је награда “Браћа Карић“ за 2011. годину из области светског доприноса научној мисли. Награду је академику Осипову, у присуству оснивача фондације и народне посланице Миланке Карић, уручио народни посланик скупштине Србије Драгомир Ј. Карић.

У образложењу награде стоји да је академик Јуриј Сергејевич Осипов својим теоријским поставкама математичких и механичких прорачуна, учинио остваривим лет у космос. Свака ракета, свемирска летелица, захваљујући Осиповљеним прорачунима, са једнаком сигурношћу извршава своје задатке – од полетања, управљања у космосу до повратка на Земљу.

Захваљујући се на овом изузетном признању, академик Осипов истакао је да породицу Карић познаје већ двадесет година и да ова награда тиме представља већу част, јер се и на овај начин продубљују односи два братска народа, руског и српског, што сведочи и скорашњи сусрет двојице председника Владимира Владимировича Путина и Томислава Николића.

– Посебан разлог због ког ми велику част причињава додела ове награде је и то што су међу лауреатима из минулих година били моји велики пријатељии и људи које изузетно ценим. То су бивши министар спољних послова Руске федерације Јевгениј Примаков, затим светски признати филмски режисер Никита Михалков и блаженопочивши патријарх московски и целе Русије Алексије други – истакао је током уручења академик Јосипов, који се на челу тако значајне институције као што је руска Академија науке налази више од двадесет година.

Свечаном уручењу Награде Јурију Сергејевичу Осипову, уз присуство бројних новинарских екипа, присуствовали су поред народне посланице скупштине Србије Миланке Карић, потпредседник Српске академије наука и уметности академик Љубиша Ракић, председник Руског дома у Београду Михаил Генадјевич Денисов и амбасадори Русије, Белорусије, Украјине, Јерменије и Азербејџана.