О награди

  • Home
  • О награди

Даривање светлости

Награда „Браћа Карић“ успостављена је као плод вере у неисцрпну памет и вредност, пре свега сопственог народа. Намера јој је да буде подстицај и мотив за све оне који стварају, који обликују вредности због којих ћемо сви ми, и простор у коме живимо – бити бољи. Породица Карић и Карић фондација установили су Награду „Браћа Карић“, вреднујући њоме највиша достигнућа стваралаштва у областима културе и уметности, научног и истраживачког рада, новинарства, публицистике и издаваштва, економије и привреде, те хуманитарних активности које јачају мир, сарадњу и пријатељство међу народима.

Награда се додељује сваке године, а право предлагања имају појединци, организације и институције, који своје предлоге достављају у писменом облику, на адресу Карић фондације. О лауреатима одлучује Управни одбор, а за сваку од предвиђених категорија експертски тим предлаже Управном одбору три кандидата од којих ће само један бити и награђен. Награда је први пут додељена пре 20 година,  а имена добитника сведоче о оправданој амбицији да награда временом постане српски пандан Нобеловој награди.

Poželeo sam da stvorim još jednu generaciju veličanstvenih umova, naših savremenika koji svoj rad, svoj život, svu svoju snagu nesebično poklanjaju svojoj otadžbini. Tako se u meni još pre tri decenije rodila ideja o Nagradi čiji će laureati biti zlatna slova jedne drugačije istorije Srbije. Oni su svetionici na mapi Evrope i sveta. Oni su, posle svih ovih godina, porodica velikana okupljena oko Nagrade „Braća Karić“.

 

Bogoljub Karić
Idejni tvorac i utemeljivač Nagrade “Braća Karić”