Dobitnici Nagrade „Braća Karić“ u 1998. godini

uvodna-beseda_1999-500x650

Uvodna beseda Milanke Mare Karić, predsednice Karić fondacije.

Dragi prijatelji,

Pripala mi je velika čast da govorim pred ovakvim skupom i potpuno svesna odgovornosti izgovoriću ga sa ponosom i sa velikom tremom koju, nadam se, nećete primetiti.
Karić Fondacija odlučila se da uvede ovakvu nagradu pozivajući se na ranija iskustva drugih fondacija i zadužbina, kako po svetu, tako i na ovim prostorima,Želeći da podstiče one oblasti za koje mislimo da su temeljne vrednosti svake zajednice. Ciceron je rekao: Ne pitaj šta otadžbina može da učini za tebe, pravo pitanje je šta si ti učinio za nju. Kasnije će i Vinston Čerčil i Džon Kenedi ponoviti tu rečenicu.
Imajući na umu ove reči, neka ovo bude skromni doprinos porodice Karić svome otečestvu. Možda se tako bar za koračić, približimo velikanima kao što su kapetan Miša, Tekelija, Kolarac, Spasić, Dunđerski ili Luka Ćelović, koje potomci pamte ne po trgovini solju ili po proizvodnji piva, nego po onim materijalnim i duhovnim dobrima koja su zaveštavali i koja su gradili svome narodu.
Dakle, neka ovo bude samo jedna cigla u toj impozantnoj građevini nacionalnih zaveštanja.

bozic-500x550

SVETISLAV BOŽIĆ, kompozitor

U obrazloženju stručnog žirija navodi se da je on svojim delom povezao, reafirmisao i unapredio dva vitalna polja: srpsku muziku i duhovnu tradiciju.

Iz govora dobitnika:
„Srećan sam što sam dobitnik novoustanovljene i nesumnjivo najraskošnije nagrade na našem prostoru, Nagrade Karić fondacije. Ispunjen sam ponosom na prvi kvintet dobitni, čiji sam i ja član od večeras. Ovom velikom nagradom uspostavljen je raško-vizantijski princip sasluživanja, ktitora i priložnika. Obnovljen je sjaj duha i materije naših prostora. Znatom optočen dom Makarija Sokolovića u Peći. Udahnut život u našu kuću Ljevišku. Raškim pojanjem, vaseljenski saborno, pružena je ruka naša svetu koji nas okružuje i čiji smo deo.”

ostojic-500x550

Akademik MIODRAG OSTOJIĆ, kardiolog

Prvi u svetu je primenio nekoliko kombinovanih metoda za radno otkrivanje suženih arterija, ugledni je predavač na više univerziteta u inostranstvu.

Iz govora dobitnika:
„Svaka donacija, želja da se sa drugim nešto podeli jeste plemenit čin. U našem narodu, a i u mnogim drugim širom sveta, kao simbol plemenitosti navodi se primer siromaha koji je spreman da podeli koricu hlaba sa izgladnelim neznancem. Naša je sreća što imamo i tako uspešne kompanije, kao što je Kompanija Braća Karić, čiji su vlasnici, razumljivo je, bogati ljudi, koji su sačuvali, zadržali i oplemenili dušu tog nesebičnog siromaha. Odvojeno od velike uspešnosti te kompanije tokom poslednjih 25 godina, ja im za to naročito čestitam. Naravno, zahvaljujem za priznanje i vrednu nagradu.

eccinstitut-500x550

EKONOMSKI INSTITUT iz Beograda

Bio je koordinator i izvršilac više projekata koji su suštinski uticali na ekonomska zbivanja na prostorima bivše Jugoslavije, te SRJ, a sada je nosilac koncepta moderne tranzicije i reforme jugoslovenske i srpske privrede.

Iz govora dr Vere Leko, direktora Instituta:
„Zahvaljujem za dodeljeno priznanje i vrednu nagradu. Ekonomski institut ume da ceni ovu vrstu priznanja koje predstavlja snažnu inspiraciju naporima za održavanje visokih profesionalnih standarda po kojima je naš institut prepoznatljiv tokom svojih 50 godina postojanja. Možete biti uvereni da će novčana sredstva koja ova nagrada povlači biti upotrebljena u potpunosti u skladu sa humanim i progresivnim ciljevima koje je Karić fondacija formulisala u kriterijumima za dodeljivanje ove nagrade.”

milojevic-500x550

PREDRAG MILOJEVIĆ, novinar

Žiri je naveo u obrazloženju da je doajen srpskog novinarstva, da je životnim vekom obeležio osam decenija ovog stoljeća.

patrijarh-500x550

NJEGOVA SVETOST PATRIJARH SRPSKI GOSPODIN PAVLE

Na predlog samog patrijarha Pavla, novčani deo nagrade je ustupljen manastiru Hilandar povodom obeležavanja 800 godina od njegovog postojanja. Patrijarh Pavle je svoj predlog obrazložio rečima da je Hilandar po svemu najstariji i najzaslužniji.