Добитници Награде „Браћа Карић” у 1998. години

uvodna-beseda_1999-500x650

Уводна беседа Миланке Маре Карић, председнице Карић фондације.

Драги пријатељи,

Припала ми је велика част да говорим пред оваквим скупом и потпуно свесна одговорности изговорићу га са поносом и са великом тремом коју, надам се, нећете приметити.
Карић Фондација одлучила се да уведе овакву награду позивајући се на ранија искуства других фондација и задужбина, како по свету, тако и на овим просторима,Желећи да подстиче оне области за које мислимо да су темељне вредности сваке заједнице. Цицерон је рекао: Не питај шта отаџбина може да учини за тебе, право питање је шта си ти учинио за њу. Касније ће и Винстон Черчил и Џон Кенеди поновити ту реченицу.
Имајући на уму ове речи, нека ово буде скромни допринос породице Карић своме отечеству. Можда се тако бар за корачић, приближимо великанима као што су капетан Миша, Текелија, Коларац, Спасић, Дунђерски или Лука Ћеловић, које потомци памте не по трговини сољу или по производњи пива, него по оним материјалним и духовним добрима која су завештавали и која су градили своме народу.
Дакле, нека ово буде само једна цигла у тој импозантној грађевини националних завештања.

bozic-500x550

СВЕТИСЛАВ БОЖИЋ, композитор

У образложењу стручног жирија наводи се да је он својим делом повезао, реафирмисао и унапредио два витална поља: српску музику и духовну традицију.

Из говора добитника:
„Срећан сам што сам добитник новоустановљене и несумњиво најраскошније награде на нашем простору, Награде Карић фондације. Испуњен сам поносом на први квинтет добитни, чији сам и ја члан од вечерас. Овом великом наградом успостављен је рашко-византијски принцип саслуживања, ктитора и приложника. Обновљен је сјај духа и материје наших простора. Знатом опточен дом Макарија Соколовића у Пећи. Удахнут живот у нашу кућу Љевишку. Рашким појањем, васељенски саборно, пружена је рука наша свету који нас окружује и чији смо део.”

ostojic-500x550

Академик МИОДРАГ ОСТОЈИЋ, кардиолог

Први у свету је применио неколико комбинованих метода за радно откривање сужених артерија, угледни је предавач  на више универзитета у иностранству.

Из говора добитника:
„Свака донација, жеља да се са другим нешто подели јесте племенит чин. У нашем народу, а и у многим другим широм света, као симбол племенитости наводи се пример сиромаха који је спреман да подели корицу хлаба са изгладнелим незнанцем. Наша је срећа што имамо и тако успешне компаније, као што је Компанија Браћа Карић, чији су власници, разумљиво је, богати људи, који су сачували, задржали и оплеменили душу тог несебичног сиромаха. Одвојено од велике успешности те компаније током последњих 25 година, ја им за то нарочито честитам. Наравно, захваљујем за признање и вредну награду.

eccinstitut-500x550

ЕКОНОМСКИ ИНСТИТУТ из Београда

Био је координатор и извршилац више пројеката који су суштински утицали на економска збивања на просторима бивше Југославије, те СРЈ, а сада је носилац концепта модерне транзиције и реформе југословенске и српске привреде.

Из говора др Вере Леко, директора Института:
„Захваљујем за додељено признање и вредну награду. Економски институт уме да цени ову врсту признања које представља снажну инспирацију напорима за одржавање високих професионалних стандарда по којима је наш институт препознатљив током својих 50 година постојања. Можете бити уверени да ће новчана средства која ова награда повлачи бити употребљена у потпуности у складу са хуманим и прогресивним циљевима које је Карић фондација формулисала у критеријумима за додељивање ове награде.”

milojevic-500x550

ПРЕДРАГ МИЛОЈЕВИЋ, новинар

Жири је навео у образложењу да је доајен српског новинарства, да је животним веком обележио осам деценија овог стољећа.

patrijarh-500x550

ЊЕГОВА СВЕТОСТ ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ГОСПОДИН ПАВЛЕ

На предлог самог патријарха Павла, новчани део награде је уступљен манастиру Хиландар поводом обележавања 800 година од његовог постојања. Патријарх Павле је свој предлог образложио речима да је Хиландар по свему најстарији и најзаслужнији.