Dobitnici Nagrade „Braća Karić“ u 2013. godini

vlatko-stefanovski

VLATKO STEFANOVSKI

Iako pored njegovog imena najčešće stoji gitarista, njegova gitara nije samo instrument, već misija u kojoj decenijama objedinjuje melodije i ritmove Balkana uprepoznatljiv zvuk. U zvuk koji je slika Balkana. Njegove kompozicije, posebnim stilom fuzione muzike, spajaju tradicionalnoi savremeno. U suštini, teško je definisati tu muziku. Ona je izvorna, nekadašnja i sadašnja,pre svegavanvremenska.

Vlatko Stefanovski komponujei muziku za filmove, pozorište i balet. Pomenućemo samo muziku za film „Ciganska magija“ Stoleta Popova, na osnovu koje je objavio i istoimeni album. Nedavno je radio i muziku za Paskaljevićev film “Kad svane dan”.

Kao solista, Vlatko je nastupao i snimao sa brojnim orkestrima i ansamblima, kao što su Londonski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar MDR iz Lajpciga, Filharmonija iz Monte Karla, orkestar Tonkunstler iz Beča, Makedonska filharmonija, Simfonieta orkestar iz Sofije, Slovenačkafilharmonija iz Ljubljane, Studentski simfonijski orkestar iz Skoplja, FoolCool Jazz Big Band, Big Band RTV Ljubljane, Big Band Hrvatske televizijeiBig Band Radio televizije Srbije. Stefanovski je poznat kao gitarista izuzetnetehnikei tona. Sa svojimtriom, nastupao je širom sveta.

Nagrada „Braća Karić“ dodeljuje se izuzetnom umetniku koji je uspostavio mostove saradnje sa mnogobrojnim muzičarima i ansamblima iz regiona i sveta, a sve u cilju afirmisanja balkanske muzike i kulture u svetu.

akadeik-sergij-pantelejmonovic-sitko

Akademik SERGIJ PANTELEJMONOVIČ SITKO

Da li je na početku 21. veka moguće lečenje bez uobičajne terapije lekovima? Kakva sve lekovita dejstva imaju mikrotalasi? Šta podrazumeva dijagnostika „AMSAT“ koja se odavno koristi za kontrolu zdravlja kosmonauta? To su samo neka od pitanja kojima se bavi kvantna medicina, a naš večerašnji laureat – akademik Sergij Pantelejmonovič Sitko -jedan je od njenih osnivača i utemeljivača.

Kao vrsni fizičar lako je pronikao u tajne molekularne, atomske i nuklearne organizacije svega što postoji, ali je, zajedno sa vodećim naučnicima 70tih godina prošlog veka, genijalno naslutio četvrti stepen kvantne lestvice – stepen života.

Dosadašnja saznanja moderne nauke su dala odgovor na pitanje KAKO. Profesor Sitko traga za odgovorom na pitanje ZAŠTO, pokušavajući da pronikne u taj božanski program koji sinhronizuje hiljadu milajrdi ćelija u jedinstven sitem koji se naziva ljudsko biće. Zato i svoju metodu naziva božanskom medicinom.

Zaslužni naučni radnik Ukrajine postao je 1992. godine. Orden Viteza od Belgije  dodeljen mu je 1990, kao znak priznanja velikom naučnom doprinosu na polju fizike i medicine.

Akademik Sitko je član Ukrajinske tehnološke akademije, vodi Odeljenje za nove medicinske tehnologije. Predsednik je Sveukrajinske asocijacije fizičara čiji rad je posvećen medicini. Predsedava i Međunarodnim  humanitarnim fondom Sergij Sitko. Osnivač je i glavni urednik naučnog časopisa Fizika živoga, koji od 2010. godine izlazi pod okriljem Kijevskog nacionalnog univerziteta Ševčenko.

Počasni je član Komiteta za ljudska prava pri Ujedinjenim nacijama.

zefirino-grasi

ZEFIRINO GRASI

Verujući u sudbinsku zadatost, pomislićemo da nije slučajno što je naš večerašnji dobitnik  Nagrade „Braća Karić“ za novinarstvo rođen 25. januara 1954. godine –  na 50. rođendan „Politike“.  Samo 22 godine kasnije on će se, posle završenog Fakulteta političkih nauka u Beogradu i zaposliti u „Politici“. Od tada, do danas, Zefirino Grasi je obavljao sve novinarske i uredničke poslove, od rada u dnevnom listu „Politika“, preko reporterskih pisanja u „Ilustrovanoj Politici“, pa sve dok 1985. godine  nije posatao zamenik Vladimira Bulatovića Viba, tadašnjeg urednika „Politikinog Zabavnika“. Glavni i odgovorni urednik „Zabavnika“ postao je krajem1989. godine. To je i danas, a od 2011. godine obavlja dužnosti generalnog direktora „Politike“ a.d.

Tako su se ime naše najstarije novinske kuće i ime našeg laureata isprepletali zajedničkom biografijom koju određuju profesionalnost i trajanje.

Među svim odgovornim poslovima i dužnostima, tokom te zajedničke biografije, za širu javnost je svakako najznačajniji trag koji u novinarskoj profesiji Zefirino Grasi ostavlja kao glavni i odgovorni urednik „Politikinog Zabavnika“, lista koji je tokom više od 70 godina postojanja istim intenzitetom zanimao i decu i odrasle.

Sve to zajedno kao opis i odrednicu danas viteški dele Zefirino Grasi i „Politikin Zabavnik“.

zlatko-zivanic-vinarija

Vinarija „ZVONKO BOGDAN“

Ova moderna vinarija  smeštena je u tradicionalnom vinskom kraju, na istočnoj obali jezera Palić, na krajnjem severu Vojvodine. Specifičan teren, umereno kontinentalna klima i kvalitetne sorte vinove loze – vekovima daju vina harmoničnog ukusa, veoma intenzivnog mirisa i mekanih tanina.

„Vinarija Zvonko Bogdan“ okružena je sa 17 hektara vinograda,  dodatnih devet hektara nalazi se na obali susednog jezera Ludaš. Ove godine je vinovom lozom zasađeno još 17, a  u proleće će, sa 13 novih hektara, zaokružiti vinograde na površinu od 56 hektara. Kažu da je to prirodna granica u kojoj se može svojski brinuti o grožđu i vinu.

Iza etikete “Vinarije Zvonko Bogdan” u unutrašnjost flaše, stale su najkvalitetnije  sorte sauvignon blanc, pinot blanc, merlot, lemberger i cabernet franc.

A sva ta vina, u kojima je istina, nagrađivana su već godinama najvećim priznanjima  na prestižnim evropskim i svetskim sajmovima i izložbama.

Pinot blanc,  kristalno čiste, zlatno žute boje, sa diskretnim bukeom obogaćenim aromama jabuke i kruške i blagim nijansama livadskog cveća, u San Francisku poneo je ove godine srebrnu medalju, u Japanu i Briselu, takođe, kao i prošle godine u Beču.

Cuvée „Život teče” se iz Brisela vratio ovenčan zlatom,

Cuvée No.1 je iz San Franciska  doneo zlatnu medalju, iz Beča takođe, a iz Brisela srebro.

Ovim pobedama pridružuju se  Rose i Sauvignon blanc.

torsin

ALEKSANDAR PORFIRJEVIČ TORŠIN

„Kao što je telo bez duha mrtvo, tako je i vera bez dela mrtva“ – zapisano je u Poslanicisvetog Apostola Jakova. Uovom biblijskom učenju leži najveća mudrost. Hajde da zajedničkim naporima, ne vodeći prazne razgovore o politici, pomognemo očuvanju hrišćanskih svetinja na Kosovu i Metohiji, da ne dozvolimo da ugasne oganj Vere, da udahnemo nadu onim ljudima koji se u očaju obraćaju za pomoć bratskoj Rusiji.“ – reči su Nine i AleksandraToršina, osnivača „Međunarodne fondacije Sveti Sava Osvećeni“ za očuvanje hrišćanskih svetinja na Kosovu i Metohiji. Osnovna misija ove neprofitne fondacije je u pružanju ekspertske, finansijske i organizacione pomoći na obnovi i očuvanju hramova, manastira i spomenika hrišćanske kulturena Kosovu i Metohiji.

A dobročinstvo njenih osnivača, to što nisu ostali ravnodušni pred sudbinom Srba na Kosovu, svedočanstvo je one večne vatre prepoznavanja, kojom se i danas greju ruska i srpska srca.

Da se hrišćanski manastiri i crkve na Kosovu i Metohiji, u kojima je od davnina kucalo srce Pravoslavlja, ne bi pretvorili u bezživotne muzeje – bez sveštenstva, vernika, bez ljudi pravoslavne vere.

Prepoznajući univerzalni jezik dobročinstva, Karić fondacija dodeljuje Aleksandru Porfirjeviču Toršinu Nagradu „Braća Karić“ za humanost i dobročinstvo.

rabin-isak-asiel

Rabin ISAK ASIEL

Rabin Isak Asiel je pronašao svoj put kada je u mladosti, na jednom retkom i starom snimku čuoŠaloma Kaca koji je pevao molitvu za pobijene u Holokaustu. Taj duboki duhovni i duševni vapaj otkrio muje svu dubinu stradanja i Božjeg prisustva u ovom svetu.Zato danas kaže: „Sav stvarni život je istinski susret među bićima. Jedino čovek vezan za bića je spreman za susret sa Bogom.“

A kako govori, tako i čini.

Veoma je aktivan u međuverskom dijalogu. Pokrenuo je mnoge projekte čiji je cilj bio međusobno upoznavanje različitih religija,učesnik je raznih skupova posvećenih boljem razumevanju vere i verskih zajednica i njihovog doprinosa razvoju društva – koji su održani u zemlji i inostranstvu. Neki od projekata koje je pokrenuo bave se pitanjima od šireg društvenog značaja, kao što su nasilje u porodici, obrazovanje, medicina i vera…

Osnovno polje rabinskog delovanja mu je obrazovni rad u jevrejskoj i široj zajednici. Održao je brojna predavanja i kurseve u raznim institucijama i gradovima širom Srbije – jevrejskim opštinama, školama, fakultetima, muzejima, verskim zajednicama.

Pokrenuo je dve biblioteke koje se bave publikovanjem knjiga iz judaizma iprevodima jevrejskih molitvi, kao i časopis za jevrejsko versko nasleđe „Moraša“.

Za svoj radnaš laureat je dobio dva priznanja Svetske cionističke organizacije 2001. i 2006.godine u Jerusalimu, a večeras  im se pridružuje i Nagrada „Braća Karić“.

djordje-mihailovic-2_20131118_213656

ĐORĐE MIHAILOVIĆ

Đorđe Mihailović je čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik kraj Soluna.

Sa tog mesta srpska vojska je krenula u proboj Solunskog fronta. Po naredbi vojvode Živojina Mišića: „Sa nepokolebljivom verom i nadom, junaci, napred u otadžbinu” – vojnički rečeno, izvršila je proboj Solunskog fronta i ispisala jednu od najsvetijih i najsvetlijih stranica srpske vojne istorije. Srpska slava ostala je zabeležena, ali su i srpske žrtve bile ogromne.

Sve srpske vojnike, njih oko osam hiljada, ali i francuske, italijanske, engleske i ruske, poginule u borbama za proboj Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu – čuva Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku. Čuva ih Đorđe Mihailović, izdanak treće generacije Mihailovića sa istim pozivom. Svoj poziv shvata kao zavet, ali i kao predanje o kome pripoveda svima koji dođu na Zejtinlik.

Za skoro čitav vek brige o Srpskom vojničkom groblju u Solunu niko od Mihailovića, pa ni Đorđe, nikada nije dobio nikakvo zvanično priznanje iz matice Srbije.

Karić fondacija mu dodeljuje Nagradu “Braća Karić” za očuvanje tradicije i istorijskog nasleđa srpskog naroda. Nadamo se da smo ovim skromnim gestom bar delimično ispravili nepravdu!

Šesnaestu godinu za redom, porodica Karić je dodelila priznanja najeminentnijim osobama iz sveta kulutre i umetnosti, ekonomije i privrede, naučnog i istraživačkog rada, novinarstva, publicistike i izdavaštva, humanitarne aktivnosti, jačanju mira, saradnje i prijateljstva među narodima.

I ove godine Nagrada ,,Braća Karić“ je okupila najeminentnija imena koji su svojim radom, inovacijama i ličnim zalaganjem ostavili veliki pečat ne samo u domaćoj, već i u svetskoj javnosti. Samoj ceremoniji je prisustvovao veliki broj zvanica iz kulturnog, diplomatskog i javnog života Srbije.

Ostavite Komentar