Добитници Награде „Браћа Карић” у 2013. години

Шеснаесту годину за редом, породица Карић је доделила признања најеминентнијим особама из света кулутре и уметности, економије и привреде, научног и истраживачког рада, новинарства, публицистике и издаваштва, хуманитарне активности, јачању мира, сарадње и пријатељства међу народима.

И ове године Награда ,,Браћа Карић” је окупила најеминентнија имена који су својим радом, иновацијама и личним залагањем оставили велики печат не само у домаћој, већ и у светској јавности. Самој церемонији је присуствовао велики број званица из културног, дипломатског и јавног живота Србије.

vlatko-stefanovski

ВЛАТКО СТЕФАНОВСКИ

Иако поред његовог имена најчешће стоји гитариста, његова гитара није само инструмент, већ мисија у којој деценијама обједињује мелодије и ритмове Балкана упрепознатљив звук. У звук који је слика Балкана. Његове композиције, посебним стилом фузионе музике, спајају традиционалнои савремено. У суштини, тешко је дефинисати ту музику. Она је изворна, некадашња и садашња,пре свегаванвременска.

Влатко Стефановски компонујеи музику за филмове, позориште и балет. Поменућемо само музику за филм „Циганска магија“ Столета Попова, на основу које је објавио и истоимени албум. Недавно је радио и музику за Паскаљевићев филм “Кад сване дан”.

Као солиста, Влатко је наступао и снимао са бројним оркестрима и ансамблима, као што су Лондонски симфонијски оркестар, Симфонијски оркестар МДР из Лајпцига, Филхармонија из Монте Карла, оркестар Тонкунстлер из Беча, Македонска филхармонија, Симфониета оркестар из Софије, Словеначкафилхармонија из Љубљане, Студентски симфонијски оркестар из Скопља, FoolCool Jazz Big Band, Big Band РТВ Љубљане, Big Band Хрватске телевизијеиBig Band Радио телевизије Србије. Стефановски је познат као гитариста изузетнетехникеи тона. Са својимтриом, наступао је широм света.

Награда „Браћа Карић“ додељује се изузетном уметнику који је успоставио мостове сарадње са многобројним музичарима и ансамблима из региона и света, а све у циљу афирмисања балканске музике и културе у свету.

akadeik-sergij-pantelejmonovic-sitko

Академик СЕРГИЈ ПАНТЕЛЕЈМОНОВИЧ СИТКО

Да ли је на почетку 21. века могуће лечење без уобичајне терапије лековима? Каква све лековита дејства имају микроталаси? Шта подразумева дијагностика “АМСАТ” која се одавно користи за контролу здравља космонаута? То су само нека од питања којима се бави квантна медицина, а наш вечерашњи лауреат – академик Сергиј Пантелејмонович Ситко -један је од њених оснивача и утемељивача.

Као врсни физичар лако је проникао у тајне молекуларне, атомске и нуклеарне организације свега што постоји, али је, заједно са водећим научницима 70тих година прошлог века, генијално наслутио четврти степен квантне лествице – степен живота.

Досадашња сазнања модерне науке су дала одговор на питање КАКО. Професор Ситко трага за одговором на питање ЗАШТО, покушавајући да проникне у тај божански програм који синхронизује хиљаду милајрди ћелија у јединствен ситем који се назива људско биће. Зато и своју методу назива божанском медицином.

Заслужни научни радник Украјине постао је 1992. године. Орден Витеза од Белгије  додељен му је 1990, као знак признања великом научном доприносу на пољу физике и медицине.

Академик Ситко је члан Украјинске технолошке академије, води Одељење за нове медицинске технологије. Председник је Свеукрајинске асоцијације физичара чији рад је посвећен медицини. Председава и Међународним  хуманитарним фондом Сергиј Ситко. Оснивач је и главни уредник научног часописа Физика живога, који од 2010. године излази под окриљем Кијевског националног универзитета Шевченко.

Почасни је члан Комитета за људска права при Уједињеним нацијама.

zefirino-grasi

ЗЕФИРИНО ГРАСИ

Верујући у судбинску задатост, помислићемо да није случајно што је наш вечерашњи добитник  Награде „Браћа Карић“ за новинарство рођен 25. јануара 1954. године –  на 50. рођендан „Политике“.  Само 22 године касније он ће се, после завршеног Факултета политичких наука у Београду и запослити у „Политици“. Од тада, до данас, Зефирино Граси је обављао све новинарске и уредничке послове, од рада у дневном листу „Политика“, преко репортерских писања у „Илустрованој Политици“, па све док 1985. године  није посатао заменик Владимира Булатовића Виба, тадашњег уредника „Политикиног Забавника“. Главни и одговорни уредник „Забавника“ постао је крајем1989. године. То је и данас, а од 2011. године обавља дужности генералног директора „Политике“ а.д.

Тако су се име наше најстарије новинске куће и име нашег лауреата испреплетали заједничком биографијом коју одређују професионалност и трајање.

Међу свим одговорним пословима и дужностима, током те заједничке биографије, за ширу јавност је свакако најзначајнији траг који у новинарској професији Зефирино Граси оставља као главни и одговорни уредник „Политикиног Забавника“, листа који је током више од 70 година постојања истим интензитетом занимао и децу и одрасле.

Све то заједно као опис и одредницу данас витешки деле Зефирино Граси и „Политикин Забавник“.

zlatko-zivanic-vinarija

Винарија „ЗВОНКО БОГДАН”

Ова модерна винарија  смештена је у традиционалном винском крају, на источној обали језера Палић, на крајњем северу Војводине. Специфичан терен, умерено континентална клима и квалитетне сорте винове лозе – вековима дају вина хармоничног укуса, веома интензивног мириса и меканих танина.

“Винарија Звонко Богдан” окружена је са 17 хектара винограда,  додатних девет хектара налази се на обали суседног језера Лудаш. Ове године је виновом лозом засађено још 17, а  у пролеће ће, са 13 нових хектара, заокружити винограде на површину од 56 хектара. Кажу да је то природна граница у којој се може својски бринути о грожђу и вину.

Иза етикете “Винарије Звонко Богдан” у унутрашњост флаше, стале су најквалитетније  сорте саувигнон бланц, пинот бланц, мерлот, лембергер и цабернет франц.

А сва та вина, у којима је истина, награђивана су већ годинама највећим признањима  на престижним европским и светским сајмовима и изложбама.

Pinot blanc,  кристално чисте, златно жуте боје, са дискретним букеом обогаћеним аромама јабуке и крушке и благим нијансама ливадског цвећа, у Сан Франциску понео је ове године сребрну медаљу, у Јапану и Бриселу, такође, као и прошле године у Бечу.

Cuvée “Живот тече” се из Брисела вратио овенчан златом,

Cuvée Nо.1 је из Сан Франциска  донео златну медаљу, из Беча такође, а из Брисела сребро.

Овим победама придружују се  Rose и Sauvignon blanc.

torsin

АЛЕКСАНДАР ПОРФИРЈЕВИЧ ТОРШИН

„Као што је тело без духа мртво, тако је и вера без дела мртва” – записано је у Посланицисветог Апостола Јакова. Уовом библијском учењу лежи највећа мудрост. Хајде да заједничким напорима, не водећи празне разговоре о политици, помогнемо очувању хришћанских светиња на Косову и Метохији, да не дозволимо да угасне огањ Вере, да удахнемо наду оним људима који се у очају обраћају за помоћ братској Русији.“ – речи су Нине и АлександраТоршина, оснивача „Међународне фондације Свети Сава Освећени” за очување хришћанских светиња на Косову и Метохији. Основна мисија ове непрофитне фондације је у пружању експертске, финансијске и организационе помоћи на обнови и очувању храмова, манастира и споменика хришћанске културена Косову и Метохији.

А доброчинство њених оснивача, то што нису остали равнодушни пред судбином Срба на Косову, сведочанство је оне вечне ватре препознавања, којом се и данас греју руска и српска срца.

Да се хришћански манастири и цркве на Косову и Метохији, у којима је од давнина куцало срце Православља, не би претворили у безживотне музеје – без свештенства, верника, без људи православне вере.

Препознајући универзални језик доброчинства, Карић фондација додељује Александру Порфирјевичу Торшину Награду „Браћа Карић“ за хуманост и доброчинство.

rabin-isak-asiel

Рабин ИСАК АСИЕЛ

Рабин Исак Асиел је пронашао свој пут када је у младости, на једном ретком и старом снимку чуоШалома Каца који је певао молитву за побијене у Холокаусту. Тај дубоки духовни и душевни вапај открио мује сву дубину страдања и Божјег присуства у овом свету.Зато данас каже: „Сав стварни живот је истински сусрет међу бићима. Једино човек везан за бића је спреман за сусрет са Богом.“

А како говори, тако и чини.

Веома је активан у међуверском дијалогу. Покренуо је многе пројекте чији је циљ био међусобно упознавање различитих религија,учесник је разних скупова посвећених бољем разумевању вере и верских заједница и њиховог доприноса развоју друштва – који су одржани у земљи и иностранству. Неки од пројеката које је покренуо баве се питањима од ширег друштвеног значаја, као што су насиље у породици, образовање, медицина и вера…

Основно поље рабинског деловања му је образовни рад у јеврејској и широј заједници. Одржао је бројна предавања и курсеве у разним институцијама и градовима широм Србије – јеврејским општинама, школама, факултетима, музејима, верским заједницама.

Покренуо је две библиотеке које се баве публиковањем књига из јудаизма ипреводима јеврејских молитви, као и часопис за јеврејско верско наслеђе „Мораша“.

За свој раднаш лауреат је добио два признања Светске ционистичке организације 2001. и 2006.године у Јерусалиму, а вечерас  им се придружује и Награда „Браћа Карић“.

djordje-mihailovic-2_20131118_213656

ЂОРЂЕ МИХАИЛОВИЋ

Ђорђе Михаиловић је чувар српског војничког гробља Зејтинлик крај Солуна.

Са тог места српска војска је кренула у пробој Солунског фронта. По наредби војводе Живојина Мишића: „Са непоколебљивом вером и надом, јунаци, напред у отаџбину” – војнички речено, извршила је пробој Солунског фронта и исписала једну од најсветијих и најсветлијих страница српске војне историје. Српска слава остала је забележена, али су и српске жртве биле огромне.

Све српске војнике, њих око осам хиљада, али и француске, италијанске, енглеске и руске, погинуле у борбама за пробој Солунског фронта у Првом светском рату – чува Српско војничко гробље на Зејтинлику. Чува их Ђорђе Михаиловић, изданак треће генерације Михаиловића са истим позивом. Свој позив схвата као завет, али и као предање о коме приповеда свима који дођу на Зејтинлик.

За скоро читав век бриге о Српском војничком гробљу у Солуну нико од Михаиловића, па ни Ђорђе, никада није добио никакво званично признање из матице Србије.

Карић фондација му додељује Награду “Браћа Карић” за очување традиције и историјског наслеђа српског народа. Надамо се да смо овим скромним гестом бар делимично исправили неправду!

Оставите Коментар