Dobitnici Nagrade „Braća Karić“ u 2016. godini

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 28.11.2016 godine dodeljene su nagrade „Braća Karić“. Prestižnu nagradu Karić Fondacija 19. put za redom dodelila je znamenitim ličnostima koje su svojim radom, inovacijama i ličnim zalaganjem zadužile čovečanstvo.

Svečanoj dodeli prisustvali su predstavnici konfesija , diplomatskog kora, brojne ličnosti iz javnog života Srbije među kojima su bivši košarkaš Zvezde Igor Rakočević, Srđan Đoković, Radoš Bajić, Aleksandar i Katarina Karađorđević Nikola Rackov, Merima Njegomir, Željko Vasić, Đorđe Đurić generalni sekretar Matice srpske Marina Rajević Savić i Dušan Savić …

Svečana dodela ovogodišnje nagrade Braća Karić počela je intoniranjem himne „Bože pravde”.  Nagradu je ove godine laureatima dodelio je Dragomir J. Karić i Gordana Karić.

Prisutni su minutom ćutanja odali poštu velikanu našeg glumišta Velimiru Bati Živojinoviću i počasnom reis-I-ulemu islamske zajednice Srbije i dugogodišnjem beogradskom muftiji Hamdiji Jusufspahiću.

Uvodnu besedu održala je i pozdravila njome sve prisutne goste, osnivač i počasna predsednica Karić fondacije Milanka Karić.

„Oprost i istina oslobađaju ne samo one koji nekome praštaju već i nas same. U životu ništa nije večno, ni bogatstvo ni nemaština, ni samoća, ni partnerstvo, sve je promenljivo i prolazno, samo ono što samo naučili, osetili spoznali, bezuslovna ljubav koju smo pružili, sreća koju smo doživeli,  jedino su reči koje ostaju za nas. Dragi naši prijatelji hvala vam što ste bili i ostali sa nama sve ove godine kada smo delili radost, ali i one ne tako srećne trenutke”.
„Večeras želim sa vama da podelim radost i posebnu emociju koju sada osećam. Vreme velikih iskušenja za mene i moju porodicu je iza nas. Ponosni smo na laureate i zahvalni svima koji doprinose značaju nagrade i Bogoljubovoj ideji da okupi još jednu porodicu oko nagrade. Drago mi je da vidim mlada lica među laureatima”, rekla je Milanka Karić.

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Braća Karić” za kulturu i umetnost je hrvatski filmski, televizijski i pozorišni glumac srpske nacionalnosti Rade Šerbedžija.
Primajući nagradu Šerbedžija je istakao da je veoma ponosan što mu je ukazana čast da bude jedan od dobitnika ove prestižne nagrade.
Nagrada „Braća Karić“ mi je posebna jer dolazi nekim drugim putem. Nije državna ili nekog specijalnog udruženja, već nagrada familije, prijateljstva, ljudstva. Uvek je lepo dobijati, ali je još lepše davati životu, umetnosti, lieraturi i pokušati biti predan delatnosti. Čestitam porodici Karić na ovoj nagradi koja traje već 19 godina”, rekao je Šerbedžija primajući nagradu.

Zoranu Jankoviću, gradonačelniku Ljubljane, uručena  je nagrada „Braća Karić” za ekonomiju i privredu.
„Velika je čast za mene da dobijem nagradu iz zemlje u kojoj sam rođen. Do sada sam dobijao mnogo nagrada, al ova je posebna. Zahvaljujem se svojim saradnicima, jer su zapravo oni dobitnici svih tih nagrada i oni stvarali Ljubljani kakva je sada. Doći će vreme da obnovimo saradnju i zaboravimo na mržnju i rat”, istakao je Janković nakon uručenja nagrade.

Za naučni i istraživački rad nagrada „Braća Karić” uručena je mladom Đorđu Ogrizoviću.
„Velika mi je čast i zahvalan sam porodici Karić na ovoj nagradi. Takođe zahvalan sam im što su prepoznali trud i rad mladih ljudi iako smo na početku. Ovo priznanje večeras mi je nagrada za sve uspehe u osnovnoj i srednjoj školi, ali i za moje mentore. Porodica Karić godinama neguje očuvanje i postojanje porodice, zahvalan sam im na tom primeru”, rekao je Ogrizović.

Jovanu Miliću uručena je nagrada „Braća Karić” za humanitarne aktivnosti.
„Danas je veliki dan za mene jer je nagrada za mene veliko priznanje jer sam se ceo život ugledao na Bogoljuba Karić. Sanjao sam da postignem barem delić onoga što je on postigao. Do sada sam dobijao mnogo nagrada koje nisam nikome posvetio, a ovu večeras posvećujem svojim roditeljima”, istakao je Milić.

Brent Sadler (Brent Sadler) dobitnik je nagrade „Braća Karić” za novinarstvo, publicistiku i izdavaštvo.
„Drago mi je što sam opet došao u Srbiju i što je večeras sa mnom moja supruga Jelena, koja me je sve ove godine pratila. Hvala Fondaciji Karić na ovoj prestižnoj nagradi i čestitam ostalim laureatima”, rekao je Sandler.

Dobitnici prestižne nagrade ove godine su i osvajači medalja na olimpijskim i paraolimpijskim igrama 2016. godine u Riju de Žaneiru.

Vaterpolo reprezentacija Srbije – zlatna medalja
Davor Štefanek, rvanje – zlatna medalja
Ženska odbojkaška reprezentacija – srebrna medalja
Tijana Bogdanović, tekvondo – srebrna medalja
Marko Tomićević i Milenko Zorić, kajak – srebrna medalja
Muška košarkaška reprezentacija – srebrna medalja
Ivana Španović, atletika – bronzana medalja
Ženska košarkaška reprezentacija – bronzana medalja

Laslo Šuranji, streljaštvo – zlatna  i bronzana medalja
Borislava Perić Ranković, stoni tenis – zlatna i srebrna medalja
Željko Dimitrijević, čunj – zlatna medalja
Nata Matić, stoni tenis – srebrna i bronzana medalja
Miloš Mitić, čunj – srebrna medalja
Mitar Palikuća, stoni tenis – bronzana medalja
Nemanja Dimitrijević, koplje – bronzana medalja

Ove godine prvi put u istoj godini dve Nagrade su dodeljene jednom dobitniku. Nagrada za jačanje mira, saradnje i prijateljstva među narodima koja je uručena Radetu Šerbedžiji.

„Osećam se kao Novak Đoković. Nemam reči kojom bih opisao sreću. Ovu nagradu sam možda zaslužio, a možda i nisam, vreme će pokazati”, bio je kratak Šerbedžija.

Dodelu nagrade pratio je bogat i brižljivo pripreman kulturno – umetnički program.

Beogradski muški hor pod dirigentskom palicom đakona Vladimira Rumenića izvodio je himnu Republike Srbije „Bože pravde” i „Na mnogaja ljeta”, bend „Rocher”, Grupa „Biber” i baletski igrač Jakša Filipovac.

Galerija

Video