Добитници Награде „Браћа Карић” у 2016. години

На Великој сцени Народног позоришта у Београду 28.11.2016 године додељене су награде „Браћа Карић”. Престижну награду Карић Фондација 19. пут за редом доделила је знаменитим личностима које су својим радом, иновацијама и личним залагањем задужиле човечанство.

Свечаној додели присуствали су представници конфесија , дипломатског кора, бројне личности из јавног живота Србије међу којима су бивши кошаркаш Звезде Игор Ракочевић, Срђан Ђоковић, Радош Бајић, Александар и Катарина Карађорђевић Никола Рацков, Мерима Његомир, Жељко Васић, Ђорђе Ђурић генерални секретар Матице српске Марина Рајевић Савић и Душан Савић …

Свечана додела овогодишње награде Браћа Карић почела је интонирањем химне „Боже правде”.  Награду је ове године лауреатима доделио је Драгомир Ј. Карић и Гордана Карић.

Присутни су минутом ћутања одали пошту великану нашег глумишта Велимиру Бати Живојиновићу и почасном реис-И-улему исламске заједнице Србије и дугогодишњем београдском муфтији Хамдији Јусуфспахићу.

Уводну беседу одржала је и поздравила њоме све присутне госте, оснивач и почасна председница Карић фондације Миланка Карић.

„Опрост и истина ослобађају не само оне који некоме праштају већ и нас саме. У животу ништа није вечно, ни богатство ни немаштина, ни самоћа, ни партнерство, све је променљиво и пролазно, само оно што само научили, осетили спознали, безусловна љубав коју смо пружили, срећа коју смо доживели,  једино су речи које остају за нас. Драги наши пријатељи хвала вам што сте били и остали са нама све ове године када смо делили радост, али и оне не тако срећне тренутке”.
“Вечерас желим са вама да поделим радост и посебну емоцију коју сада осећам. Време великих искушења за мене и моју породицу је иза нас. Поносни смо на лауреате и захвални свима који доприносе значају награде и Богољубовој идеји да окупи још једну породицу око награде. Драго ми је да видим млада лица међу лауреатима”, рекла је Миланка Карић.

Овогодишњи добитник награде „Браћа Карић” за културу и уметност је хрватски филмски, телевизијски и позоришни глумац српске националности Раде Шербеџија.
Примајући награду Шербеџија је истакао да је веома поносан што му је указана част да буде један од добитника ове престижне награде.
Награда „Браћа Карић” ми је посебна јер долази неким другим путем. Није државна или неког специјалног удружења, већ награда фамилије, пријатељства, људства. Увек је лепо добијати, али је још лепше давати животу, уметности, лиератури и покушати бити предан делатности. Честитам породици Карић на овој награди која траје већ 19 година”, рекао је Шербеџија примајући награду.

Зорану Јанковићу, градоначелнику Љубљане, уручена  је награда „Браћа Карић” за економију и привреду.
„Велика је част за мене да добијем награду из земље у којој сам рођен. До сада сам добијао много награда, ал ова је посебна. Захваљујем се својим сарадницима, јер су заправо они добитници свих тих награда и они стварали Љубљани каква је сада. Доћи ће време да обновимо сарадњу и заборавимо на мржњу и рат”, истакао је Јанковић након уручења награде.

За научни и истраживачки рад награда „Браћа Карић” уручена је младом Ђорђу Огризовићу.
„Велика ми је част и захвалан сам породици Карић на овој награди. Такође захвалан сам им што су препознали труд и рад младих људи иако смо на почетку. Ово признање вечерас ми је награда за све успехе у основној и средњој школи, али и за моје менторе. Породица Карић годинама негује очување и постојање породице, захвалан сам им на том примеру”, рекао је Огризовић.

Јовану Милићу уручена је награда „Браћа Карић” за хуманитарне активности.
„Данас је велики дан за мене јер је награда за мене велико признање јер сам се цео живот угледао на Богољуба Карић. Сањао сам да постигнем барем делић онога што је он постигао. До сада сам добијао много награда које нисам никоме посветио, а ову вечерас посвећујем својим родитељима”, истакао је Милић.

Брент Садлер (Brent Sadler) добитник је награде „Браћа Карић” за новинарство, публицистику и издаваштво.
„Драго ми је што сам опет дошао у Србију и што је вечерас са мном моја супруга Јелена, која ме је све ове године пратила. Хвала Фондацији Карић на овој престижној награди и честитам осталим лауреатима”, рекао је Сандлер.

Добитници престижне награде ове године су и освајачи медаља на олимпијским и параолимпијским играма 2016. године у Рију де Жанеиру.

Ватерполо репрезентација Србије – златна медаља
Давор Штефанек, рвање – златна медаља
Женска одбојкашка репрезентација – сребрна медаља
Тијана Богдановић, теквондо – сребрна медаља
Марко Томићевић и Миленко Зорић, кајак – сребрна медаља
Мушка кошаркашка репрезентација – сребрна медаља
Ивана Шпановић, атлетика – бронзана медаља
Женска кошаркашка репрезентација – бронзана медаља

Ласло Шурањи, стрелјаштво – златна  и бронзана медаља
Борислава Перић Ранковић, стони тенис – златна и сребрна медаља
Жељко Димитријевић, чуњ – златна медаља
Ната Матић, стони тенис – сребрна и бронзана медаља
Милош Митић, чуњ – сребрна медаља
Митар Паликућа, стони тенис – бронзана медаља
Немања Димитријевић, копље – бронзана медаља

Ове године први пут у истој години две Награде су додељене једном добитнику. Награда за јачање мира, сарадње и пријатељства међу народима која је уручена Радету Шербеџији.

„Осећам се као Новак Ђоковић. Немам речи којом бих описао срећу. Ову награду сам можда заслужио, а можда и нисам, време ће показати”, био је кратак Шербеџија.

Доделу награде пратио је богат и брижљиво припреман културно – уметнички програм.

Београдски мушки хор под диригентском палицом ђакона Владимира Руменића изводио је химну Републике Србије „Боже правде” и „На многаја љета”, бенд „Rocher”, Група „Бибер” и балетски играч Јакша Филиповац.

ГАЛЕРИЈА

ВИДЕО