Добитници Награде „Браћа Карић” у 2017. години

У препуној сали Народног позоришта у Београду 20. јубиларни пут додељена је престижна награда Карић фондације, која се додељује домаћим и страним угледним личностима за њихов изванредан допринос.

У препуној сали Народног позоришта у Београду  20. јубиларни пут додељена је престижна награда Карић фондације, која се додељује домаћим и страним угледним личностима за њихов изванредан допринос.

Карић Фондација, која се ево већ 40 година бави хуманитарним радом, пре 20 година основала је Награду „Браћа Карић“ са жељом да се додатно вреднују и истакну највећа достигнућа у култури и уметности, економији и привреди, новинарству, публицистици и издаваштву, научном и истраживачком раду, хуманитарним активностима, спорту, јачању демократије, мира, сарадње и пријатељства међу народима.

Свечаној додели присуствовали су представници дипломатског кора, бројне личности из јавног живота Србије међу којима су чланови породице Карић, Радмила Бакочевић, Милутин Поповић Захар, Снежана Дакић, Радмила Караклајић, Живорад Ајдачић, проф. Никола Рацков, Нада Момировић, Борис Малагурски, легендарни фудбалер Душан Савић са супругом Марином Рајевић Савић, Мирка Васиљевић и Вујадин Савић, многобројни добитници из претходних година, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин и многи други.

Награде су ове године уручивале, Оливера Карић Недељковић, Горица Недељковић Богдановић и Миланка Карић.

На самом почетку церемоније приказан је филм о оснивачима Карић фондације, породици Карић, а присутни су минутом ћутања одали почаст недавно преминулом Сретену Карићу, о коме је такође приказан емотиван филм, који га је приказао онако како ће га генерације памтити, као племенитог човека који је помагао свима.

Обраћајући се званицама, домаћин ове свечаности Миланка Карић, председница почасног савета и један од оснивача Фондације, истакла је да је изузетно поносна и срећна што престижно признање одлази у руке пет дама, пет величанствених жена.

„Ви сте, драге моје даме, најсветлији пример за све нас, успешне, храбре, борбене, одлучне, једном речју јединствене. Свака од Вас понаособ, мења овај свет и ствара боље и лепше сутра за будућност наше деце. Песмом, речју, шампионским титулама, хуманим делима, борбом за своју отаџбину и свој народ… за боље и праведније човечанство”, рекла је на почетку обраћања Миланка Карић.

Она је подсетила и на речи барда југословенског филма Велимира Бате Живојиновића, који је Награду Браћа Карић назвао „српским Оскаром”.

„Најискреније хвала свима вама који сте свих ових година били уз нас, а ви, драге моје даме, добродошле у импресивну породицу лаурета Награде „Браћа Карић“, рекла је Миланка Карић.

Први лауреат била је Јасна Шекарић, српска репрезентативка у стрељаштву, којој је Карић фондација доделила Награду „Браћа Карић” за врхунска остварења у свету спорта.

Јасна Шекарић се захвалила породици Карић на овом престижном признању. „Дуги низ година мог бављена спортом такмичила сам се испод пет застава, а већину медаља остварила сам кад је моја држава пролазила кроз тежак период. Ни за шта то не бих мењала, јер сам мојим људима враћала осмех на лица”, истакла је Јасна Шекарић, захваливши се породици Карић уз обећање да неће ставити тачку на свој рад.

Новинарка Ружа Ћирковић је овогодишња добитница Награде „Браћа Карић“ за новинарство, публицистику и издаваштво.

„Испуњена сам осећајем огромне захвалности Фондацији Карић што сам у друштву великих људи. Ти људи су дали ванвременски допринос и бићу слободна да кажем да сам и сама дала допринос Србији.”, истакла је Ружа Ћирковић.

Муниба Мазари, друштвена активисткиња и мотивациони говорник овогодишња је добитница Награде „Браћа Карић“ за хуманитарне активности.

„Хвала Карић Фондацији која ми је указала ову почаст, али она не би била ништа без моје мајке, породице и пријатеља. Посвећујем ову награду свим људима на свету који су доживели неку врсту дискриминације, које су уверили да су мање вредна људска бића. Надајмо се да ће сутра бити боље, да неће бити дискриминације против расе или инвалидитета. Будимо једни за друге ту и покажимо мало више љубазности и мало више просуђивања је све што нам је потребно да овај свет буде лепше место за живот. Будимо хумани”, поручила је Муниба Мазари. На крају је отпевала песму на свом матерњем језику, јер верује да за песму није битан језик.

Потом је представљена оперска дива Јадранка Јовановић, овогодишња добитница Награде „Браћа Карић” за изузетна достигнућа у уметности.

Због неодложног наступа није била присутна на свечаној церемонији доделе, али јој је награда уручена у просторијама Карић фондације. Том приликом истакла је захвалност Карић фондацији изразивши срећу што њу и породицу Карић веже иста позитивна енергија.

Хор „Обилић” отпевао је песму „Ово је Србија” у част Валентине Ивановне Матвијенко, председнице Савета Федерације Федералне скупштине Русије. Том високом месту у хијерархији руског друштва, које се чита и као трећа личност по значају у Русији, одмах после председника Владимира Путина и премијера Дмитрија Медведева, претходила је уверљива биографија. Блиставом низу те вечери прикључила се и награда „Браћа Карић” за јачање мира, сарадње и пријатељства међу народима – првој у плејади моћних жена Русије.

„Драги пријатељи говорим искрено. Захваљујем се Карић Фондацији за високу оцену моје делатности. Награда је почасна и одговорна и обавезује ме да наставим да остварујем зацртане циљеве напора Русије и Путина у подржавању вредности на кугли земаљској. Наравно посвећујем је народу Србије”, истакла је Матвијенко и похвалила напоре браће Карић, који су остварили све своје циљеве.

Она се захвалила Карић фондацији и поновила да се Русија увек с поштовањем односила према Србији, истакавши да нема много земаља с којима Русија има овакав однос, братски и уз свако поштовање.

„Могу да кажем да се у сусрету са српским званичницима увек осећа топлина. Наша два народа везује подршка из најтежих времена и традиционалне породичне вредности. Још ми стоји суза у оку и кнедла у грлу због филма и сусрета Богољуба Карића с мајком. То је оно што нас веже. Допринос очувању духовних вредности руске и српске православне цркве, а као пример томе је заједнички рад у сређивању Храма Светог Саве. Били смо раме уз раме за очување независности Србије и током оба рата”, рекла је Матвијенко, коју су присутни више пута прекидали током говора громогласним аплаузима.

„Србија и данас показује поштовање према Русији. Руски народ никада неће заборавити агресију НАТО на Југославију, чије се последице и даље осећају и отцепљење Косова и Метохије. Наше земље су преживеле најтежа времена, а руско-српски савез је симбол стабилности и безбедности на Балкану и Европи у целини”, поручила је Матвијенко у Народном позоришту.

Поред Академског Хора „Обилић“ у уметничком програму учествовао је  и дечији хор „Хориславци“, оперски певач Марко Пантелић, маестрални Бора Дугић уз пратњу Бобана Продановића на хармоници и Слободана Марковића на клавијатурама а на крају свечане церемоније хор „Слависта” отпевао је руску песму,  програм је водио Дејан Пантелић.

ГАЛЕРИЈА

ВИДЕО