Додељене Награде Браћа Карић за 2012.

Фондација Карић, која слави 30 година постојања, доделила је синоћ у београдском Народном позоришту награде “Браћа Карић” личностима које својим деловањем у различитим областима доприносе афирмацији Србије и њеном повезивању са светом.

На Великој сцени Народног позоришта признања, 15. по реду, уручена су за резултате у домену науке и истраживачког рада професору клинике “Мејо” у Њујорку др Весни Гаровић Коцић и најуспешнијем младом математичару свих времена Теодору фон Бургу, који су обећали да ће новим успесима Србију чинити поносном.

За домете у економији и приведи награђени су угледни привредници који су остварили вансеријски успех у Намибији, Вера и Душан Васиљевић, док је у области новинарства, публицистике и издраваштва признање припало Волту Богданићу – добитнику три Пулицерове награде, професору на Универзитету Колумбија и једном од уредника у Њујорк Тајмсу за кога је ово била и јединствена прилика да посети Србију.

Престижна награда у области стваралаштва у култури и уметности из припала је Марини Абрамовић – уметници перформанса, почасном професору многих универзитета широм света и првом почасном професору Академије музичке уметности Алфа универзитета. Абрамовићева вечерас није била на сцени Народног позоришта, налази се у Њујорку, а награду је у седишту Фондације примила пре шест дана и оценила је “веома важном”.

За хуманитарне активности, јачање мира, сарадње и пријатељства међу народима награда “Браћа Карић” уручена је сестринству Пећке патријаршије које су на церемонији предводиле игуманија Февронија и мати Харитина.

Специјална награда поводом 15. година награде “Браћа Карић” за изванредни допринос српском спорту и угледу Србије у свету награђени су освајачи медаља на Играма у Лондону Милица Мандић, Ивана Максимовић, Андрија Златић и ватерполо репрезентација, као и параолимпијци Србије Тања Драгић, Борислава Перић-Ранковић, Жељко Димитријевић, Драженко Митровић и Златко Кеслер.

Ватерполиста Вања Удовичић поручио је у име свих олимпијаца да је велика част бити у друштву овако угледних личности који на посебан начин репрезентују нашу земљи и народ Србије.

У присуству угледних личности из јавног живора земље, представника верских заједница и дипломатског кора признања у виду златног знамења на ленти од српске тробојке, повеље и новчаног износа, лауреатима су уручили представници породице Карић.

У присуству угледних личности из јавног живора земље, представника верских заједница и дипломатског кора признања у виду златног знамења на ленти од српске тробојке, повеље и новчаног износа, лауреатима су уручили представници породице Карић.