Лауреати Награде Браћа Карић пристижу из целог света

Још само два дана је остало до свечане доделе награде Браћа Карић, а лауреати су почели да пристижу из целог света у престоницу Србије.

После уметнице перформанса Марине Абрамовић, у Београд је стигао добитник награде у области новинарства, публицистике и издаваштва Волт Богданич професор на Цолумбиа Универзитету и један од уредника у Неw Yорк Тимес-у, као и др Весна Гаровић Коцић, добитница награде у области научно-истраживачког рада, иначе друга жена професор у историји чувене клинике Мејо у Минесоти.

Новинар Волт Богданицх, каже да Београд има посебно место у његовом животу, јер, иако није одрастао овде Српска престоница има једну посебну енергију којом је одушевљен. Његов рад, борба за истину, базира се искључиво на истраживачком новинарству за који је добио и три престижне пулицерове награде. На питање да ли је икада помислио да је за људе можда боље да живе у незнању Волт каже.

– Једино је мишљење оних о којима сам писао било управо то да треба живети у незнању, и да је мој једини посао да ширим страх. Сматрам да је мој посао да људима представим истину на коју морају да имају право, јер управо ми новинари пишемо први нацрт историје. Оно што увек саветујем своје студенте је да никада не прихвате не као одговор , да буду уверени у чињеницу да ако ураде нешто исправно могу да промене свет. Морам да верујем да имам право на информацију и да сам једини представник мојих читалаца који су ми дали одговорност да сазнам право лице света који нас окружује. Никада не треба одустајати од борбе за истину јер имамо пуно право на то – рекао је Богданицх.

Докторка Весна Гаровић Коцић каже да јој је пут од Пећи, где је родјена, преко Београда, Њујорка, Монтреала, Торонта па до Рочестера у Минесоти где сада ради на истраживању за рано откривање прееклампсије, поремећаја у трудноћи, био колико дугачак толико и значајан. Она наводи да је у Америци добила прилику да покаже шта може.

Председница Карић фондације господја Миланка Карић каже да је поносна на све досадашње добитнике ове награде, који како каже, овај свет чине лепшим и успешнијим као, јер управо они чине част награди, а не награда њима.

Лауреати наводе да им је цело досадашње искуство у Београду било веома пријатно захваљујући домаћинима из Карић фондације, као и да им је част што се, пре свега, налазе у једном изузетном друштву које чине овогодишњи добитници, који су, како кажу, доприносе бољој будућности свих нас