Најпознатији Срби данашњице – Волтер Волт Богданић

Један од најзначајнијих новинара на свету, Волтер Волт Богданић стигао је у Београд. Американац, српског порекла  је овогодишњи  лауреат Награде “Браћа Карић” за стваралаштво у области новинарства и публицистике што је и повод његовог доласка у земљу матицу. Богданић каже да је веома почаствован Наградом коју ће му уручити Карић фондација, као прва приватна Фондација после ИИ светског рата која на овај начин, одаје признање свим успешним Србима широм света, којих је заиста много.

Волт Богданић, уредник истраживачке рубрике “Њујорк тајмса” је добитник чак три Пулицерове награде. Он се заједно са Џеком Хукером сматра најбољим новинаром истраживачем у САД, али и на целом енглеском говорном подручју у свету. Он је уједно и једини новинар у САД коме је чак три пута пошло за руком да освоји ову престижну награду. Првог Пулицера добио је као репортер  Вол стрит журнала 1988. године после истраживања и серије написа о илегалним медицинским лабораторијама у Америци.

“То истраживање је трајало три године и било је веома напорно и опасно”, истиче Волт.

Другог “Пулицера” освојио је 2005. године за истраживање несрећних случајева у америчкој железници, под називом “Смрт под вагонима”. Ово истраживање је показало да Америка има веома лошу железницу и још лошију безбедност на пругама, каже Богданић.

Примајући своју трећу Пулицерову награду, 2008. године, рекао је да је он само обичан борац за истину: “Верујем да добро новинарство мења стварност. Трудим се само да истина буде јача од покушаја да се њом манипулише, јер слободна и објективна реч уме да убије лаж”.Ово је уједно била и круна новинарске каријере  Волтера Богданића.

Тренутно је ангажован на Универзитету Колумбија као професор новинарства. Волт истиче и поноси се својим српским пореклом. Он каже да су Срби у Америци мала етничка група, али са врло високим културним дометима.

У прилог томе говори чињеница да су амерички Срби власници пет “Оскара” за достигнућа у кинематографији и три Пулицерове награде, која се додељује за врхунску писану реч у новинарству, књижевности и компоновању.

Први добитник Пулицерове награде међу америчким Србима био је професор Михаило Пупин, коју је освојио давне 1924. за роман “Од пашњака до научника”. Други је био писац Душан Чарлс Симић, један од највећих модерних америчких песника и лауреат осамдесетих. Волтер Богданић, новинар „Њујорк тајмса“, је трећи, и српској јавности најмање познати власник „Пулицера“.