Уручена Награда Браћа Карић за 2015.

Престижна додела награде окупила домаће и стране великане! Јубиларна 18. додела Награде „Браћа Карић” одржана је 30. 11. 2015. године у Народном позоришту у Београду. Церемонија доделе била је веома посећена и изазвала је незапамћено интересовање јавности. 
Београд је те вечери био престоница културе, уметности, хуманитарног рада и заслужних достигнућа вредних дивљења која су задужила човечанство. Велика сцена Народног позоришта у Београду била је домаћин 18. јубиларне доделе престижне Награде „Браћа Карић”.

Те вечери у холу Народног позоришта почеле су да се окупљају еминентне званице из области науке, културе и дипломатског света, које су дочекали представници породице Карић. Међу многобројним гостима нашли су се модна креаторка Верица Ракочевић са супругом, кантауторка Александра Ковач, селектор Дејвис куп репрезентације Србије Богдан Обрадовић, редитељ Божидар Бота Николић, певач Жељко Васић, кошаркаш Дејан Томашевић, директор ФК Црвена звезда Звездан Терзић и многи други.

На почетку доделе се најпре чула химна Награде „Браћа Карић, а затим и химна Републике Србије.

Све присутне су поздравили водитељи програма, Драгана Саватић и Дејан Пантелић, добро позната лица са БК телевизије. Затим  се свима обратила оснивач и почасна председница Карић Фондације Миланка Карић.

Прва награда је уручена најбољем југословенском и српском фудбалеру, трећој Звездиној звезди свих времена Драгану Џајићу за изузетан допринос спорту.

„Доживео сам и имао доста признања у својој каријери, али фондација Карић води рачуна о свему, па и наградама, 53 године сам провео у Црвеној Звезди, то је довољно за једно овакво признање, морам да будем нескроман. Ово ће остати један од најважнијих трофеја које сам добио”, изјавио је Џајић.
Награду су признатом и познатом фудбалеру уручили  Драгомир Ј. Карић и Данијела Карић Мартаћ.

Следећу награду добио је оснивач прве банке података матичних ћелија из коштане сржи и прве фондације за борбу против леукемије у Немачкој Емил Морш, за изузетан допринос развоју науке и за научно истраживачки рад који, нажалост, није могао да присуствује свечаној додели.
„Драга породицо Карић, од свег срца вам се захваљујем на раду и овој награди, нажалост због здравствених проблема нисам у могућности да ваше признање лично примим. Вашој манифестацији желим много успеха, хвала вам пуно”, у видео изјави је рекао Емил Морш.

У његово име награду је примио његов дугогодишњи пријатељ Бранислав Басара који се још једном захвалио породици Карић.

Трећу награду примио је истакнути балетски уметник Константин Костјуков за изузетан допринос култури и уметности.

„Драга господо, хвала вам што сте овде. Честитао бих свима награђенима и велика ми је част да сам у оваквом друштву. Питају ме новинари често ових дана шта за мене значи ова награда. Мене су од малена учили шта је смисао живота, свако има неки свој одговор на то питање. Ова награда, заправо, значи колико си себе посветио нечему. Суштина је да на време откријемо свој таленат, свако га поседује и тако бих дефинисао ову награду, радим оно што волим и ни у једном тренутку се нисам бавио својом промоцијом, него промоцијом балетске уметности. За мене ова награда значи да сам на правом путу. Али на том правом путу нисам само ја, него и моји родитељи јер су ми помогли да откријем шта ја волим, на том путу су и моји пријатељи, на овом путу су и моје колеге, на том путу је и публика и овде и у иностранству која ме је гурала на неке нове, ризичне изазове, које сам ја прихватио да бих се доказао. Хвала фондацији Карић што је препознала мој дар, хвала свима што сте ту!”, рекао је Костјуков.

Наредну награду „Браће Карић” добио је и Стивен Сигал, холивудска звезда и легендарни акциони јунак, носилац црног појаса, аикиду мајстор, мајстор борилачких вештина, музичар, писац, а награду је добио за доброчинство и хуманитарне активности.

„Желео бих да се завхалим Карић породици, почаствован сам да будем овде у друштву великих и магичних људи који су такође добили награду. Заиста ми је част што следим многе лидере који су пре мене добили ову награду, као што је Владимир Путин и многи други изванредни људи. Ово је прилика да не причам о томе шта сам ја урадио, већ шта једна породица може да уради уз сву мудрост, знање и вештине. Ако нам је Бог свима дао таленат и мудрост, захвалан сам што то могу да употребим да бих свет учинио бољим местом, да би наша деца могла да имају срећну будућност на овој планети где смо ми сви чланови једне породице. Замолио бих све овде присутне да ураде све што је у њиховој моћи да буду бољи људи како би осигурали будућност за све људе на свету. Увиђам какве све велике људе и душе имамо овде у овој сали, у Србији, у свету, 17 великих римских императора је пореклом са ових подручја, а то сигурно нешто значи. Хвала вам свима из свег срца, и молим све да водите рачуна једни о другима”, опширан је био глумац.

Након славног глумца, награда „Браћа Карић” уручена је председнику Казахстана Нурсултану Абишевичу Назарбајеву за јачање демократије, мира, сарадње и пријатељства међу народима. У његово име на награди се захвалио Његова Екселенција Абмасадор Републике Казахстан у Мађарској Нурбах Рустемов.

„Драго ми је и имам велику част да у име председника Казахстана Нурсултана Абишевича Назарбајева примим ову високу награду „Браћа Карић”. Награда фондације Карић сведочи о добрим односима и пријатељству председника Казахстана и републике Србије. Захваљујем се Влади Републике Србије на подршци Казахстану у његовом настојању да буде изабран за члана, али не сталног, Савета Безбедности УН. Председник Назарбајев ми је наложио да вам пренесем његов поздрав. Поштовани пријатељи, из поузданих извора знам да нема нерешених питања између Србије и Казахстана. Ставови по многим међународним питањима наше две земље су умногоме идентични. Захваљујем вам се на пажњи”, рекао је амбасадор Казахстана у Мађарској.

Свечаност је завршена песмом „На многаја љета” коју је извео октет „Браћа Барух”.

Поред њих културно – сценски програм био је пажљиво осмишљен од врхунских уметника.  Октет хора „Браћа Барух”, певачица Даница Крстић, састав „Врело”, балерина Рајна Ремовић, КУД „Градимир”, Ансамбл Академије уметности „Жургељев” приредили су присутнима својим изведбама незаборавно уживање у уметности свих меридијана и времена.