Dobitnici Nagrade „Braća Karić“ u 2000. godini

uvodna-beseda_2000-500x650

Uvodna beseda Milanke Mare Karić, predsednice Karić fondacije.

Poštovani laureati,
Dame i gospodo,
Prijatelji naši dragi,

Dodeliti nagradu za vrhunska ostvarenja je visoko odgovoran čin, izuzetno svečan, a ponajviše častan i radostan.
Odgovornost žirija, Karić fondacije, same porodice Karić – ogromna je. Jer, otkad je vaspostavljena, Nagrada se dodeljuje u izuzetnoj konkurenciji. Zato se, čestitajući laureatima, sa iskrenim poštovanjem zahvaljujem svima čija su imena i dela bila pred očima i savešću žirija.
Svi naši laureati, a od danas će ih biti 20-oro, svojim imenom i delom najrečitije prezentuju svetu i objašnjavaju biće i nameru Nagrade „Braća Karić”.
A namera joj je da bude podsticaj i motiv za sve koji stvaraju. Namera joj je da traje a trajaće sve dok bude velikih stvaralaca među nama, humanih, dobrih ljudi u vascelom svetu.
Dragi laureati, čestitam vam u ime svoje porodice koja je uspostavila Nagradu „Braća Karić” verujući u neiscrpnu pamet i vrednost pre svega svog naroda. Ali, čestitam i vašim porodicama, prijateljima, saradnicima bez čije ljubavi i podrške ne biste do sada postigli ovako mnogo.
Jer je ovaj svet i zbog vas bolji i plemenitiji…
Dozvoljavam sebi da kažem kako je i zahvalnost celog našeg naroda utkana u ovu Nagradu. Ona nosi ime čestite srpske porodice Karića koja od postanja svoje uspehe i snagu nalazi u porodičnoj privrženosti, odanosti pravoslavlju i svome narodu, uzajamnoj ljubavi, slozi, požrtvovanju – baš onako kako govori vladika Nikolaj:
„Vera nam treba, da bi se mogli nadati, nada – da bi mogli živeti, a ljubav – da bi mogli kao kulturan narod živeti.”
„Put koji vodi naprednom čovečanstvu, zove se požrtvovanje: Požrtvovanje bogatih za siromašne; učenih za neučene; velikih za male; pojedinaca za celinu.”

bakocevic-500x550

RADMILA BAKOČEVIĆ, operska primadona

Obeležila je našu opersku reproduktivnu umetnost vrhunskim dostignućima i svojim zapaženim ulogama kako na našim scenama tako i na vodećim operskim i koncertnim podijumima u svetu. Doprinela je afirmaciji naše umetnosti u celini.

Iz govora dobitnika:
„O nagradama nikada nisam razmišljala, one su dolazile same od sebe, a dodeljivali su ih i davali drugi i procenjivali. Priznanja i nagrade bili su potvrda da profesija kojom se bavim teče dobro u okvirima mojih sposobnosti i daje pravac kojim treba da nastavim dalje. Karijeru, koja je počela 1955. godine i trajala, nikad nisam osećala kao ličnu, isključivo kao ličnu afirmaciju, već i kao mali doprinos srpsko-jugoslovenskoj kulturi. Karić fondacija je mlada, ali izuzetno značajna institucija. Ja zahvaljujem Fondaciji, zahvaljujem uvaženom žiriju, što se nalazim među najeminentnijim ličnostima iz oblasti nauke, kulture, umetnosti, koji su takođe dobitnici ove nagrade.”

cirkovic-500x550
mihaljcic-500x550

Akademik SIMA ĆIRKOVIĆ i prof. dr RADE MIHALЈČIĆ

Za dva kapitalna dela naše istoriografije (Leksikon srpskog srednjeg veka i Enciklopedija srpske istoriografije). Dela ta dva autora predstavljaju sintezu naših naučnih saznanja u ovoj oblasti, što su mogli samo da učine autori kod kojih je akumulirano ogromno naučno iskustvo, te osećaj za pedagoški rad i za potrebe studenata i naučnog podmlatka…

Iz govora akademika Sime Ćirkovića:
„Primajući ovo veliko priznanje, osećam potrebu da u ime oba priređivača izreknem zahvalnost svima koji su naše dve knjige udostojili nagrade. Svima u dugom lancu onih koji su predlagali, preko onih koji su ocenjivali, do onih koji su odluke donosili i nagradu uručivali… Upravo primljenu nagradu za naša dva ostvarenja, razumeli smo kao ohrabrenje i podršku, i to ne samo našoj orijentaciji već i budućim poduhvatima ove vrste, potrebnim pre svega u onim naučnim oblastima u kojima se proučavaju aspekti kulture i tradicija u vremenu kada su te oblasti suočene sa izazovima modernosti.”

jeremic-500x550
vasiljevic-500x550

UMETNIČKA LIVNICA „BRAĆA JEREMIĆ”, Voždovac

Livnica „Braća Jeremić” ugledna je porodična radionica, sa tradicijom dužom od 70 godina, koja je modernizovala svoj rad i čija dela – izliveni spomenici srpskih velikana, krase mesta širom naše zemlje.

Iz govora Pavla Jeremića:
„U ime kolektiva Umetničke livnice „Braće Jeremić”, Voždovac, želim da zahvalim za ovako visoko priznanje, koje svakako predstavlja novu veliku obavezu livnice da uvek bude među najboljima i da radi na najbolji način… Na kraju izražavam iskreno divljenje i zahvalnost Kompaniji „Braća Karić”, a posebno porodici Karić za pokretanje, organizaciju i finansiranje ovakve akcije, koja ih stavlja među najveće srpske dobrotvore i zadužbinare”

 

 

 

 

 

 

MIRKO VASILJEVIĆ, teoretičar ekonomsko-pravnih pitanja

Delo Privredna društva Mirka Vasiljevića značajan je teorijski rad u sistematizaciji i komparativnoj analizi preduzetničkih društava, koje na pravno-teorijskom planu sistematizuje i ana-lizira tu oblast i indirektno daje doprinos razvoju preduzetničkih i akcionarskih društava u našoj sredini.

Iz govora Mirka Vasiljevića:
„Sa osećanjem osobite časti, zadovoljstva i zahvalnosti, primam nagradu prestižne kuće Karić fondacije za svoj dosadašnji naučni i stručni rad, i posebno knjigu „Privredna društva”. Ovu nagradu primam i sa osećanjem posebne simbolike. Naime, osnovni cilj ove moje knjige jeste traženje odgovora na sudbinsko pitanje još jednog našeg velikog razmeđa. Kako izabrati model organizovanja preduzeća i nacionalne privrede u celini kako bi taj model istinski razvojno uspeo. Posle kritičnog razmatranja iskustva dvadesetak zemalja, kako onih koji imaju definisan svoj privredni okvir, tako i onih koji taj okvir još traže, odgovor je, čini se, pronađen u modelu koji je razvojno uspeo i koji je afirmisan, a to je model vlasničke organizacije preduzeća na čijim osnovama je organizovana i prestižna Kompanija „Braća Karić”.”

cirilov-500x550

JOVAN ĆIRILOV, publicista

Jovan Ćirilov je više od četiri decenije u našim medijima prisutan svojom rečju i svojim kolu­mnama izuzetnog jezičkog i misaonog kvaliteta i mašte, te velikog dijapazona tema i ogromnog znanja…

Iz govora dobitnika:
„Braća Karić izmislila su nešto slično Nobelovoj nagradi, prestižnu međunarodnu nagradu, koju dodeljuju stručnjaci i uglednici u njihovoj zemlji. Dostojanstvo toj nagradi ne daje samo iznos koji je prati, već i nagrađeni. Kako Nagrada „Braća Karić” tretira umetnost, kulturu, nauku, ekonomiju, pu­blicistiku, izdavaštvo, i humanitarnu delatnost, više liči na neku bolju budućnost, nego na prošlost i sadašnjost.”

handke-500x550

PETER HANDKE, austrijski pisac

Nagrada je dodeljena istaknutom svetskom intelektualcu i borcu za mir koji je u svojim javnim nastupima i analizama oštro osudili agresiju Nato-a na Jugoslaviju, ističući da se agresijom ne može postići ništa već da rešenja treba da se traže dijalogom, tolerancijom i poštovanjem prava na mir i život. Kandidat i za Nobelovu nagradu za književnost, Handke je pokazao i ličnu hrabrost dolazeći u Beograd, putujući po Srbiji i javno po svetu braneći pravo Srba.

Iz govora Petera Handkea:
„Izuzetno sam počastvovan što sam dobio ovo veliko srpsko nacionalno priznanje koje ima i međunarodno obeležje. Nadam se da će Srbija i Jugoslavija naći put ka svom preobražaju i svoje mesto u Evropi, kojoj je uvek pripadala.”