Добитници Награде „Браћа Карић” у 2000. години

uvodna-beseda_2000-500x650

Уводна беседа Миланке Маре Карић, председнице Карић фондације.

Поштовани лауреати,
Даме и господо,
Пријатељи наши драги,

Доделити награду за врхунска остварења је високо одговоран чин, изузетно свечан, а понајвише частан и радостан.
Одговорност жирија, Карић фондације, саме породице Карић – огромна је. Јер, откад је васпостављена, Награда се додељује у изузетној конкуренцији. Зато се, честитајући лауреатима, са искреним поштовањем захваљујем свима чија су имена и дела била пред очима и савешћу жирија.
Сви наши лауреати, а од данас ће их бити 20-оро, својим именом и делом најречитије презентују свету и објашњавају биће и намеру Награде „Браћа Карић”.
А намера јој је да буде подстицај и мотив за све који стварају. Намера јој је да траје а трајаће све док буде великих стваралаца међу нама, хуманих, добрих људи у васцелом свету.
Драги лауреати, честитам вам у име своје породице која је успоставила Награду „Браћа Карић” верујући у неисцрпну памет и вредност пре свега свог народа. Али, честитам и вашим породицама, пријатељима, сарадницима без чије љубави и подршке не бисте до сада постигли овако много.
Јер је овај свет и због вас бољи и племенитији…
Дозвољавам себи да кажем како је и захвалност целог нашег народа уткана у ову Награду. Она носи име честите српске породице Карића која од постања своје успехе и снагу налази у породичној привржености, оданости православљу и своме народу, узајамној љубави, слози, пожртвовању – баш онако како говори владика Николај:
„Вера нам треба, да би се могли надати, нада – да би могли живети, а љубав – да би могли као културан народ живети.”
„Пут који води напредном човечанству, зове се пожртвовање: Пожртвовање богатих за сиромашне; учених за неучене; великих за мале; појединаца за целину.”

bakocevic-500x550

РАДМИЛА БАКОЧЕВИЋ, оперска примадона

Обележила је нашу оперску репродуктивну уметност врхунским достигнућима и својим запаженим улогама како на нашим сценама тако и на водећим оперским и концертним подијумима у свету. Допринела је афирмацији наше уметности у целини.

Из говора добитника:
„О наградама никада нисам размишљала, оне су долазиле саме од себе, а додељивали су их и давали други и процењивали. Признања и награде били су потврда да професија којом се бавим тече добро у оквирима мојих способности и даје правац којим треба да наставим даље. Каријеру, која је почела 1955. године и трајала, никад нисам осећала као личну, искључиво као личну афирмацију, већ и као мали допринос српско-југословенској култури. Карић фондација је млада, али изузетно значајна институција. Ја захваљујем Фондацији, захваљујем уваженом жирију, што се налазим међу најеминентнијим личностима из области науке, културе, уметности, који су такође добитници ове награде.”

cirkovic-500x550
mihaljcic-500x550

Aкадемик СИМА ЋИРКОВИЋ и проф. др РАДЕ МИХАЉЧИЋ

За два капитална дела наше историографије (Лексикон српског средњег века и Енциклопедија српске историографије). Дела та два аутора представљају синтезу наших научних сазнања у овој области, што су могли само да учине аутори код којих је акумулирано огромно научно искуство, те осећај за педагошки рад и за потребе студената и научног подмлатка…

Из говора академика Симе Ћирковића:
„Примајући ово велико признање, осећам потребу да у име оба приређивача изрекнем захвалност свима који су наше две књиге удостојили награде. Свима у дугом ланцу оних који су предлагали, преко оних који су оцењивали, до оних који су одлуке доносили и награду уручивали… Управо примљену награду за наша два остварења, разумели смо као охрабрење и подршку, и то не само нашој оријентацији већ и будућим подухватима ове врсте, потребним пре свега у оним научним областима у којима се проучавају аспекти културе и традиција у времену када су те области суочене са изазовима модерности.”

jeremic-500x550
vasiljevic-500x550

УМЕТНИЧКА ЛИВНИЦА „БРАЋА ЈЕРЕМИЋ”, Вождовац

Ливница „Браћа Јеремић” угледна је породична радионица, са традицијом дужом од 70 година, која је модернизовала свој рад и чија дела – изливени споменици српских великана, красе места широм наше земље.

Из говора Павла Јеремића:
„У име колектива Уметничке ливнице „Браће Јеремић”, Вождовац, желим да захвалим за овако високо признање, које свакако представља нову велику обавезу ливнице да увек буде међу најбољима и да ради на најбољи начин… На крају изражавам искрено дивљење и захвалност Компанији „Браћа Карић”, а посебно породици Карић за покретање, организацију и финансирање овакве акције, која их ставља међу највеће српске добротворе и задужбинаре.”

 

 

 

 

 

 

 

МИРКО ВАСИЉЕВИЋ, теоретичар економско-правних питања

Дело Привредна друштва Мирка Васиљевића значајан је теоријски рад у систематизацији и компаративној анализи предузетничких друштава, које на правно-теоријском плану систематизује и ана-лизира ту област и индиректно даје допринос развоју предузетничких и акционарских друштава у нашој средини.

Из говора Мирка Васиљевића:
„Са осећањем особите части, задовољства и захвалности, примам награду престижне куће Карић фондације за свој досадашњи научни и стручни рад, и посебно књигу „Привредна друштва”. Ову награду примам и са осећањем посебне симболике. Наиме, основни циљ ове моје књиге јесте тражење одговора на судбинско питање још једног нашег великог размеђа. Како изабрати модел организовања предузећа и националне привреде у целини како би тај модел истински развојно успео. После критичног разматрања искуства двадесетак земаља, како оних који имају дефинисан свој привредни оквир, тако и оних који тај оквир још траже, одговор је, чини се, пронађен у моделу који је развојно успео и који је афирмисан, а то је модел власничке организације предузећа на чијим основама је организована и престижна Компанија „Браћа Карић”.”

cirilov-500x550

ЈОВАН ЋИРИЛОВ, публициста

Јован Ћирилов је више од четири деценије у нашим медијима присутан својом речју и својим колу­мнама изузетног језичког и мисаоног квалитета и маште, те великог дијапазона тема и огромног знања…

Из говора добитника:
„Браћа Карић измислила су нешто слично Нобеловој награди, престижну међународну награду, коју додељују стручњаци и угледници у њиховој земљи. Достојанство тој награди не даје само износ који је прати, већ и награђени. Како Награда „Браћа Карић” третира уметност, културу, науку, економију, пу­блицистику, издаваштво, и хуманитарну делатност, више личи на неку бољу будућност, него на прошлост и садашњост.”

handke-500x550

ПЕТЕР ХАНДКЕ, аустријски писац

Награда је додељена истакнутом светском интелектуалцу и борцу за мир који је у својим јавним наступима и анализама оштро осудили агресију Нато-а на Југославију, истичући да се агресијом не може постићи ништа већ да решења треба да се траже дијалогом, толеранцијом и поштовањем права на мир и живот. Кандидат и за Нобелову награду за књижевност, Хандке је показао и личну храброст долазећи у Београд, путујући по Србији и јавно по свету бранећи право Срба.

Из говора Петера Хандкеа:
„Изузетно сам почаствован што сам добио ово велико српско национално признање које има и међународно обележје. Надам се да ће Србија и Југославија наћи пут ка свом преображају и своје место у Европи, којој је увек припадала.”