Добитници Награде „Браћа Карић” у 2009. години

uvodna-beseda_2009

Уводна беседа Боре Дугића, добитника Награде „Браћа Карић” 2005.

ОНИМА КОЈИ СУ СВОЈИМ ДЕЛОМ ЗАДУЖИЛИ ЧОВЕЧАНСТВО

Ове године, већ дванаести пут, сведоци смо доделе Награде Карић фондације појединцима и установама за изузетне заслуге у више области друштвеног, јавног и привредног живота наше земље, али и појединцима из других земаља, који су својим делом задужили човечанство.
То чудесно биће, човек, у кога је његов Творац толико заљубљен да га награђује и за најмањи допринос Лепоти, има у том смислу савршен пример и подстицај да и само награђује најбоље међу собом.
Не постоји биће на Земљи које не разуме похвалу и не осећа се већим после ње. И заиста, једно од највећих достигнућа у духовном развоју човека је жеља да награђује и бива награђен. Само са велике висине људи међусобно изгледају исти и сићушни, али ми живимо једни поред других на земљи и знамо да међу нама увек има бољих од нас.
Али: „Само је песник или светац у стању да залива асфалтни тротоар у нади да ће му љиљани бити награда за труд“ – каже Андре Мороа.
Отуда је веома важно постојање Награде као институције која поспешује стваралаштво, прегалаштво, доброчинство. У том смислу, као и у другим земљама и у Србији је пре и после рата постојао знатан број награда које су биле и јесу веома значајне.
Као прва приватна фондација у Србији, Карић фондација је основана ради афирмације српске националне културе и њене размене и повезивања са светом, али и за хуманитарну делатност и помоћ угроженима. У том смислу Фондација је била и јесте од немерљивог значаја у нашој земљи.
Посебно значајна активност Карић фондације је додела Награде „Браћа Карић“  за области културе, науке, новинарства, привреде, хуманитарне активности…
Давање увек треба да буде радосније од узимања, јер само давање је израз онога што смо.
За протеклих дванаест година награђено је близу сто прегалаца из разних области. Велика и значајна имена Србије: академици, уметници од доктора наука до пољопривредника, носиоци су овог великог признања,  што је подстицај и порука да је вредно борити се за квалитет.
Сами добитници су већ постали део критеријума о додели; многи међу њима, добивши награду су, претходно, уствари, својим делом дали награду области  за коју су награђени.
Самим тим, ова Награда је ослобођена политике, идеологије и било какве злоупотребе, па смо сигурни да ће из тих разлога  опстати и одржати своју чистоту.
Изузетном висином, ова Награда која је највећа у окружењу, заслужено је добила епитет српске Нобелове награде. Тиме је она подстакла и остале државне и приватне институције да пођу њеним путем.
И  треба, јер: Ко има много, тај има и мало, а то мало је много кад се преточи у награду и у свечаној атмосфери објави и преда у руке прегаоцу.
Свети Владика Николај каже: „Држава и култура су ради човека, а не човек ради државе и културе. Људи стварају државе и културе не као крајње сврхе свога живота, већ као помоћно средство за достигнуће духовних и моралних сврха.“
Као један од добитника овог великог признања и као ваш вечерашњи уводничар, честитам свим добитницима са жељом да их оно подстакне на још веће прегнуће и резултате, на радост нашег бројно малог, и хоћу да верујем, великог духовног народа.
Даме и господо, дужан сам још нешто да кажем. Између двеју додела награда преминула су двојица добитника веома значајна за своје земље: Алексеј Други Патријарх Московски и Целе Русије и наш академик, професор доктор Дејан Медаковић. Обојица су добитници награде за 1999. годину. Данашња додела награда посвећена је њима.

rados-bajic_20130317_175400

РАДОШ БАЈИЋ, глумац, редитељ, сценариста

Поносан што је син тежака, дете са села, Радош Бајић са заносом и посвећеношћу својим радом чува културну и историјску вредност српског народа, а у баштини и савремном српском селу налази инспирацију и надахнуће. Он је, уистину, чуваркућа, домаћин. Круна његовог рада је серија од 50 епизода „Село гори, а баба се чешља“ која је ујединила све његове таленте: глумачки, сценаристички, редитељски.
Из говора добитника:
„Веома захвалан и ништа мање забринут куда ћемо и како ћемо даље, збуњен и изненађен што ме се Карић фондација сетила – осећам дубоко поштовање према онима који су ову награду заслужили и добили пре мене.”

igor-mandic_20130317_175422

ИГОР МАНДИћ, новинар, публициста

Игор Мандић је већ пола века неприкосновени уметнички и масмедијски арбитар на ексјугосло-венским просторима. Његова реч и пресуда – шта је шта и да ли нешто ваља или не ваља, са зебњом се деценијама чекала како у Загребу тако и у Београду. Један је од све бројнијих интелектуалаца који деценијама гради мостове уметности и пријатељства међу Србима и Хрватима, неуморно трагајући за оним стварима који су заједнички именитељ наших народа, који их спајају, мире и граде заједничку духовну вертикалу.
Из говора добитника:
„Част која ми је удељена вечерас, која је апсолутно европска и светска по размјерима, посебно по именима људи који су Награду добили прије мене и уз мене, настојаћу да увеличам, певезујући је са именом утемељитеља – велике обитељи Карић, и у крају из кога долазим. Хвала обитељи Карић. Треба показати да је, не само на традицији свог задужбинарства, него и као нација, Србија спремна увјек отворити своја њедра, пружити своје руке.”

sava-perovic_20130317_191029

САВА ПЕРОВИЋ, академик

Академик Сава Перовић је спојио хирушки и научни рад и српску урологију уздигао на врх света. Он је увео више од 200 оригиналних, међународно прихваћених оперативних техника у лечењу најтежих аномалија и обољења уро-гениталног тракта. Сава Перовић је својим хирушким иновацијама отворио нову епоху у светској хирургији. У целом свету постоји само пет изабраних центара: Барселона, Лондон, Хамбург, Милано и Београд. Захваљујући академику Сави Перовићу, Светска здравствена организација Београд проглашава најбољим и најпрестижнијим на свету.
Из говора добитника:
„Увек је највећи успех у каријери – признање у сопственој земљи. Због тога је ово за мене врло посебан дан. Заиста нисам веровао да ћу једнога дана постати лауреат Награде „Браћа Карић“. Ту награду сматрам посебном због тога што су увек за њу пажљиво бирани људи који су својим радом прославили Србију у свету. Од срца захваљујем породици Карић, а посебно Миланки Карић која је наставила традицију доделе ове награде која је велики подстицај за нове успехе и достигнућа свих нас који се боримо за просперитет и напредак своје земље.”

rasa-scepanovic1

Проф. др РАДИСАВ ШЋЕПАНОВИЋ, директор КБЦ „Др Драгиша Мишовић”

Пионирски рад професора доктора Радисава Раше Шћепановића обележио је последње деценије прошлог века колико у хирургији, толико и у медицинском менаџменту и иновативним методама у организацији рада великих медицинских установа. Тако је у једној особи заживео необичан и даргоцен спој врсног лекара и врхунског менаџера у медицини.
Из говора добитника:
„Награда „Браћа Карић“ тражи искреност и изазива емоције. Госпођо Миланка, захваљујући визији оснивача ове награде Богољуба Карића и Вашој упорности, ова награда траје и трајаће. То што мислим да је много важније јесте чињеница да је ова награда непрестано расла и својом озбиљношћу и тежином, већ у овој другој деценији свога постојања, прерасла своју породицу и Фондацију која ју је основала и постала – национални српски бренд.”

isidora-bjelica_20130317_191232

ИСИДОРА БЈЕЛИЦА, новинар, публициста

Исидора својом препознатљивом бриткошћу у око тридесет магазина и новина, без длаке на језику, брзином интелигенције која запањује, како демонтирањем, тако и пројектовањем парадокса,  успева у сваком тренутку да реагује на сваки рефлекс лажи, на сваки облик неправде, на сваки покушај обмањивања или инструментализовања српског народа.
Из говора добитника:
„Награда „Браћа Карић“ је за мене велика привилегија и зато се јавно захваљујем Карић фондацији која је у овим тешким временима успела да одржи своју традицију – да помаже уметнике, новинаре, научнике, знајући да ће их покољења памтити по доброчинству и улагању у уметност и културу а не по личном богатству, што данас, нажалост, већина јако богатих људи у Србији уопште не схвата.”

mirko-stamenkovic_20130317_191421

МИРКО СТАМЕНКОВИЋ, новинар

Политиком се бавио од малих ногу, али увек тако да је ишао по „сечиву ножа”. Усмерио је „Новости”, супротно свим саветима искуснијих и старијих новинара, да се умешају у „Цестну аферу у Словенији”, да не крију од јавности унутарпартијске супротности у Босни и Херцеговини, Македонији и Црној Гори. А у Хрватској  је писао о суштини „маспокрета”, када се ни у врху ЦК СКЈ није наслућивало која ће струја добити превагу.
Из говора добитника:
„Нема друштва у коме не постоји жеља да се медијима влада из сенке. Отуда је бити у новинарству – искушенички посао. Зато генерација која то бреме данас носи на својим плећима мора изнова да понавља оно што су и нама говориле старије колеге: Слобода се не поклања. Она се осваја дан за даном.”

ivana-zigon_20130317_191507

ИВАНА ЖИГОН, глумица

Пре пет година Ивана Жигон сакупила нас је у шарени букет. Из очију својих дала нам сунце, племенитом речју дала нам воду. Научила нас је да пренесемо своја осећања, поклонимо осмех, да свету отворимо душу. Научила нас је да на српском, руском и енглеском језику сведочимо о страдању нашег народа и наших вршњака на Косову и Метохији. Уз помоћ Иване Жигон Божури су поносно подигли главе.
Из говора добитника:
„Хвала Фондацији Карић што заиста не одустаје и у овим најтежим временима да подржава оне који не посустају у свом раду. Хвала Тањуша теби и Косовским божурима што сте ме учинили много бољом него што јесам.”

martin-luter

МАРТИН ЛУТЕР КИНГ ТРЕЋИ

Припремајући свечано обележавање пола века од говора „Ја имам сан“ господин Мартин Лутер Кинг Трећи спроводи петогодишњи план различитих акција којима је циљ смањење сиромаштава и изградња хуманог друштва заснованог на грађанским иницијативама, као и на јачање мира у свету путем ненасиља.
Визија Мартина Лутера Кинга Трећег за мир и прогрес у 21. веку помаже сродним мрежама у свету да се ухвате у коштац са основним проблемима људи и да тако остварују напредак своје вољене отаџбине и друштва у целини.
Из говора добитника:
„Дубоко сам почаствован што сам изабран за добитника Награде „Браћа Карић“. С обзиром на све који су пре мене добили ову награду, али и многе друге широм света који сваког дана чине дивна дела, осећам се врло понизно у овом тренутку. Сећам се нечег што је мој отац рекао када је 1964. године добио Нобелову награду за мир. Тада је рекао да награду прихвата само као повереник који је добио признање у име свих људи који воле мир и братство. Мислим да сам данас схватио шта је желео да каже.”